Papageno Radio
Intermezzo Az operavilág összefogott a bayreuthi Lohengrin megmentéséért

Az operavilág összefogott a bayreuthi Lohengrin megmentéséért

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Piotr Beczała beugrásával megmentette a nagy múltú Bayreuthi Ünnepi Játékok Lohengrin előadását, azonban az erre az időszakra korábban vállalt fellépéseit emiatt kénytelen volt lemondani. Így jelenleg több szervezőnek is fejtörést okoz a Lohengrin-előadás, ennek ellenére minden érintett fesztivál nagyfokú együttműködést és rugalmasságot tanúsít a bayreuthi bemutató sikeressége érdekében.

Az egész úgy kezdődött, hogy a francia tenor, Roberto Alagna néhány nappal a Bayreuthi Ünnepi Játékokon műsorra tűzött Lohengrin próbáinak kezdete előtt visszadobta a címszerepet.

Bayreuth tenorért kiált

Bayreuthban valódi pánik tört ki, nem csoda, hiszen a Lohengrin nem olyan szerep, amit néhány nap alatt bárki meg tud tanulni, de még a legjobbaknak is hatalmas feladat, hiszen a címszerep hangterjedelme és a szövegmennyiség valódi kihívásnak számít, ahogy ezt Piotr Beczała is megfogalmazta:

A Lohengrin alapvetően kényemetlen szerep és csak egyre bonyolultabb lesz a vége felé, nem beszélve a szövegmennyiségről. Christian Thielemann-nak hatalmas munkájába telt, mire meggyőzött engem. Ami azt illeti, vulkáni temperamentuma van. Sürgősen fel kellett frissítenem a partítúrát, hiszen két éve énekeltem utoljára a szerepet.  A 2016-os drezdai Lohengrin-debütálásom egyfajta főpróba volt Bayreuthra

A lengyel énekes tehát már korábban megtanulta a szerepet, és Alagna lemondása után elvállalta a Lohengrint. Egy vele készült interjúban meg is jegyezte, hogy Bayreuth most komolyan megbolygathatja a naptárját.

Piotr Beczała az új bayreuthi Lohengrin

A Müncheni Operafesztivál Christian Gerhahert és Gerold Hubert kereste meg, hogy vegyék át Piotr Beczała július 23-i előadását. A hírek szerint a Granadai Fesztivál „a szervezésen túlmenő okokból” vette le műsoráról a lengyel tenor előadását – helyette Francesco Piemontesi zongoraművész lép fel.

(Via Slipped Disc)

Promóció

X
X