Papageno Radio
Intermezzo Hosszabb nyitvatartással vár az év legsikeresebb kiálltása

Hosszabb nyitvatartással vár az év legsikeresebb kiálltása

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Már több mint 200 ezren tekintették meg a Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo-kiállítását. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo remekműveire épülő, az életmű egészét átfogó tárlat az év legsikeresebb tárlata Magyarországon.

A november 4-én záró kiállítás az utolsó hétvégén, szombaton és vasárnap is hosszabbított nyitvatartással, este tíz óráig várja majd a látogatókat. A XX. század talán legmeghatározóbb női művészének, a mára ikonná vált Frida Kahlónak a műveiből rendezett tárlat régi adósságot törleszt, hiszen a közönség már régóta várta a csak sok évvel halála után világhírűvé vált, ám azóta is töretlen népszerűségnek örvendő mexikói művész magyarországi bemutatkozását.

Már több mint százezren látták a Frida Kahlo-kiállítást

A festőnő születésének 111. évfordulóján megnyílt kiállításon 35 alkotás – 26 festmény és 9 rajz – látható. A tárlaton a művész védjegyévé vált önarcképei mellett szerepelnek olyan jelentős művek is, mint az egyik legelső vászonfestménye, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék és szimbolikus tartalommal telített alkotások is.

Frida-finisszázs a Nemzeti Galériában

A mexikói halottkultusz a felfedezések előtti időkre nyúlik vissza, az aztékok több olyan ünnepnapot is feltüntettek naptárukon, melyen halottaiknak hódoltak. A koponyák nem csak a halált, hanem az újjászületést is szimbolizálták – talán éppen innen ered az európai keresztény kultúrától radikálisan eltérő, sajátosan könnyed viszonyuk a halálhoz és az eköré épült színpompás népünnepély. A mexikói halotti fiestáknak ezt az önfeledt és európai szemnek egyszerre borzongató világát idézi meg november 2-án a Magyar Nemzeti Galéria.

(Vai MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X