Papageno Radio
Folk Herczku Ágnes: „Szeretnénk minden nap tort ülni az elmúlás felett”

Herczku Ágnes: „Szeretnénk minden nap tort ülni az elmúlás felett”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Herczku Ágnes Hozomány című legújabb népzenei albuma egy sorozatnak szánt kiadvány első fecskéje, amelyet azzal a szándékkal indított útjára, hogy a bő tizenöt év alatt tett gyűjtőútjain felhalmozott szebbnél szebb dalokat közkinccsé tegye. A lemez – mint az énekesnő minden szólóalbuma –, a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg.

Az előadás Herczku Ágnes a „Hozomány” – Erdélyi népzene régen és most / Visa című lemezének alapján készült, melyet december 19-én és 20-án, 19:00-tól láthatnak a Hagyományok Háza Színháztermében.

A dupla CD-kiadvány Gyűjtés c. lemezén a 2005-ös visai gyűjtőútján Papp Andrástól, Nagy Amáliától, valamint lányaitól, Fodor Juliskától és Lovász Annától gyűjtött dalok és rikoltások válogatása szerepel.

Herczku Ágnes – fotó: Urbán Ádám

A másik, Revival című CD-n pedig Koncz Gergely prímás vezetésével, Visába való énekes és hangszeres népzenei összeállítások hallhatóak.

Az Emlékül című előadás ennek az albumnak a zenei anyagát mutatja be azokkal a visai asszonyokkal, akik a lemezen is hallhatók.

De ahogy már Herczku Ágitól megszokhattuk, nem „szimpla” koncertre ül be a néző, hanem – élve a színházi közeg nyújtotta lehetőségekkel és belső fantáziával –, egy színházi előadásra, ahol bőven folyik a zene és a tánc, de egy-egy jelenetre betekintést nyerhetünk azon kérdésekre és kételyekre, amelyek két világ házasításánál – falusi és városi, múltbéli és mostani) törvényszerűen felbukkannak.

Herczku Ágnes és özv. Lovász Györgyné Nagy Anna (Visa) – fotó: Urbán Ádám

Az előadáson a visai zenét és táncot olyan esszenciálisan ismerő és előadó zenészekben és táncosokban gyönyörködhetünk, akik a folklórt kevésbé, vagy egyáltalán nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt tudnak nyújtani.

Promóció

Stream és színház

X
X