Papageno Radio
Intermezzo Százéves nyárfa törzsébe költözött a világ legkisebb könyvtára

Százéves nyárfa törzsébe költözött a világ legkisebb könyvtára

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az önkéntesség és kölcsönösség elvén működő, csoda szép bibliotéka az Idaho állambeli Coeur d’Alene településen található.

Sharalee Armitage Howard úgy döntött, kivágja az otthona előtt elszáradt, öreg nyárfát. Aztán röviddel ezután úgy döntött, a törzse maradjon mégis. Rendbe rakta a háza előtt álló fatörzs környékét, lámpával világította meg, lépcsőt épített elé, és egy pár polcos, nyitható-zárható tárolót is kialakított benne, könyvekkel felszerelve.

Most arra biztatja a szomszédait, vigyenek bátran belőlük, de hozzanak is helyette újakat! Coeur d’Alene-ben feltehetően a világ legkisebb könyvtára üzemel, amelynek nehéz volna összeírni a katalógusát, hiszen az állománya folyamatosan változik.

Egy különös képzőművészeti projekt, amely egy jövő számára készülő könyvtár magjait ülteti el:

Ide kapcsolódik:
Jövőbeni könyvtárhoz ültettek fákat egy norvég erdőben

Biztosan felfér a kategória dobogósait összegző listára a saját magára szerényen csak az ország legkisebbjeként hivatkozó, a kanadai Cardiganban található házikó, amely közel 2.000 kötetes állománnyal rendelkezik. Az élethosszig szóló tagsági díj mindössze 5 kanadai dollárt kóstál.

Harmadikként pedig nézzenek meg egy képet egy nyugdíjazott általános iskolai tanárról, Antonio La Cava-ról, aki háromkerekű autójának csomagterét szerelte át könyvtárrá.

Antonio La Cava valahol, Basilicata lejtőin – fotó: pinterest.com

Az olaszországi Basilicata régió hegyes-dombos vidékét járja vele, és az úttalan utakon kanyarogva olyan gyerekekhez juttatja el az olvasmányokat, akik máshogyan nem juthatnának hozzá a kötetekhez.

(Via 24.hu, atlasobscura.com, bbc.co.uk)

Promóció

Stream és színház

X
X