Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Több ezer oszmán kori fotó vált elérhetővé digitalizált formában

Több ezer oszmán kori fotó vált elérhetővé digitalizált formában

A Getty Kutatóintézet egy több mint 6000 fotóból álló, a 19. század folyamán és 20. század elején készült fotógyűjteményt digitalizált, mely az Oszmán Birodalom törökországi területeiről származik és annak mindennapjait mutatja be. A fényképeket – például tanulási célokra ajánlva – ingyenesen letölthetővé tették: az Open Content Program digitális adatbázisa megkötés nélkül böngészhető, megosztható és publikálható, kutatási és magáncélból egyaránt.

Az 1980-as években Pierre de Gigord francia gyűjtő törökországi utazásai során jutott hozzá a többezer, különböző formátumú oszmán kori fotóhoz. A róla elnevezett gyűjteményről bővebben itt olvashat.

- hirdetés -

82 üveglemez negatívját, valamint 60 fotóalbumot dolgoztak fel összesen. Az albumok minden egyes képét külön digitalizálták, ami lehetővé teszi, hogy a kalligrafikus képfeliratok mellett a közeli részleteket is szemügyre vehessük.

- hirdetés -

G.M. Georgoulas: Török turisták a piramisoknál (valamikor 1870 és 1929 között) – forrás: Getty’s Open Content Program

A gyűjteményben megtalálhatóak egészen kicsi, ingzsebben elférő portrék és egy tíz részből összeillesztett panorámafotó is, amelyen Konstantinápoly látható 1878-ban.

Konstantinápoly, azaz Isztambul 1888 és 1900 között. A kép ismeretlen fotóstól származik – forrás: Getty’s Open Content Program

A fotók az ottomán életforma legkülönbözőbb pillanatait örökítik meg, miközben bemutatják az építészetet, lefestik a jellegzetes városi és vidéki tájat, megmutatják évezredes civilizációk régészeti lelőhelyeit, a sokféle ember együttéléséből adódó nyüzsgő, semmihez sem hasonlítható multikulturális életformát és mindezzel együtt képet adnak a gyengülő Oszmán Birodalom utolsó évtizedeiről.

Fiúk az utcán – ismeretlen fotós képe 1900 körül – forrás: Getty’s Open Content Program

A képeken többek között bazárokat, utcai árusokokat, pusztítások helyszíneit és tisztviselőket is láthatunk, például Enver Pasát, aki hadügyminiszterként az egyik legmagasabb rangú végrehajtója volt az örmény genocídiumnak.

Enver Pasa 1900-ban – forrás: Getty’s Open Content Program

Sajnos a gyűjtemény két része is a projekten kívül esett, amelyekben olyan sajtófotók találhatók, amelyek dokumentálják az Oszmán Birodalom korszerűsítését és a Török Köztársaságba való átmenetet, valamint a fényképészeti stúdiók archív dokumentációját. Ezek az anyagok nem digitális formában azonban elérhetők a Los Angeles-i Getty Kutatóintézet Különleges Gyűjteményében.

Az isztambuli Eminou tér bazárja, háttérben a Yeni Dzsámi, régi nevén Új Válide Szultán Mecset. Üzletfeliratok láthatók oszmán török, örmény, görög és francia nyelven, valamikor 1884 és 1900 között – forrás: Getty’s Open Content Program

További információ a gyűjtési és digitalizálási folyamatról itt található.

(Via Hyperallergic)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X