Papageno Radio
Intermezzo Gazdag erdélyi fotóarchívumban böngészhetünk - GALÉRIA

Gazdag erdélyi fotóarchívumban böngészhetünk – GALÉRIA

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Csoportos fürdőzés a vízaknai strandon, ejtőzés az ördögkúti Bay-kastély napsütötte kertjében vagy éppen Nicolae Ceaușescu felszólalása a Romániai Írószövetség kongresszusán. Ezekről mind találunk fényképet a magyarországi Fortepan digitális képarchívum mintájára, Erdélyben indított Azopan Fotóarchívumban. Az adatbázis önkéntes adományokból bővül, és nem kereskedelmi célokra szabadon felhasználható.

Közel tízezer fotó közül kereshetünk, ha felkeressük az Azopant, ráadásul angolul, magyarul és angolul is megtehetjük ezt. Szűrhetünk kulcsszóra, városra, évre vagy fotósra is akár, vagyis számos eszköz áll rendelkezésünkre, ha konkrét helyszínnek vagy eseménynek néznénk utána, de tapasztalataink szerint a szabad böngészés is roppant izgalmas.

Az egyik legkorábbi, 1900-ra datált fotón egy vadásztársaság látható, gróf Königsegg Lajos Arad megyei birtokán, a legújabb képek közül pedig Török Gáspárnak Bözödújfalu maradványairól készült megrendítő sorozatát lehet például kiemelni. De láthatunk fotókat a bálványosi szabadegyetemről, marosvásárhelyi disznóvágásról vagy csíkszeredai motorversenyről.

A Budapesten élő, marosvásárhelyi származású közgazdász, Szőcs Edgár az analóg technikával készült fotók digitális átmentése céljából indította a portált – írja a liget.ro.

Ide kapcsolódik:
Több ezer oszmán kori fotó vált elérhetővé digitalizált formában

Szőcsék családjában a fotózás nemzedékek óta hagyomány – fejtette ki a liget.ro számára az Azopan alapítója, akinek az édesapja a marosvásárhelyi fotópapírgyárban dolgozott. Természetes volt tehát számára, hogy a családi archívummal kezdje a digitalizálást.

„Az archívum minél inkább hozzáférhetővé szeretné tenni azt a sok millió analóg technikával készült fényképet, amely ott hever mindannyiunk fiókjában, padlásokon, intézmények raktáraiban, vagy csak negatívon létezik” – mondja Szőcs Edgár.

Az Azopan-projekthez tartozik a Régi fotók Erdélyből nevű Facebook-csoport is, amelynek jelenleg közel nyolcezer tagja van, és amelyben naponta tucatnyi fotót osztanak meg a virtuális közösséggé szerveződő felhasználók.

Különös figyelni, ahogy az online térben, hozzászólások és betaggelt nevek mentén sikerül rekonstruálni egy-egy fotó mögött megbújó történetet.

Ahogy azt a liget.ro-nak elmesélte, Szőcs Edgár a csoport kapcsán került kapcsolatba többek között a marosvásárhelyi származású Dragomán György íróval, aki beleegyezett a családi fotóarchívunának a feldolgozásába. Sokat segített ebben Kuti Márta, aki az irodalmi vonatkozású képeken szereplő személyeket azonosította. De az archívum alapítója hálával említi a marosvásárhelyi nagy fotográfusokat is, Bálint Zsigmondot, Erdélyi Lajost és Török Gáspárt.

Most pedig, ízelítőként tekintsék meg teljesen szubjektív válogatásunkat, amelynek átlapozgatása után feltétlenül keressék fel az Azopan Fotóarchívumot.

(Via liget.ro)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X