Papageno Radio
- hirdetés -
Színház A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar indítja a Magyar Kulturális Napokat...

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar indítja a Magyar Kulturális Napokat Pozsonyban

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar hangversenyével indul június 3-án a Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozata a szlovák fővárosban.

- hirdetés -

A Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Napok Pozsonyban elnevezésű esemény hatodik évada hosszabb lesz az eddig megszokottnál, június 3-án kezdődik és 27-ig tart. A programsorozat több pozsonyi helyszínen zajlik majd egyidejűleg, köztük a központinak számító egykori Kossuth téren, mai Hviezdoslav téren.

A rendezvénysorozat a Vashegyi György Liszt-díjas karmester által alapított Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar hangversenyével indul június 3-án este a pozsonyi Evangélikus Nagytemplomban. A koncerten, amely a pozsonyi Régizenei Napok fesztiválnak is része, két neves tizenhetedik századi zeneszerző, Dietrich Buxtehude és a magyar származású Georg Christoph Strattner művei hangzanak majd el.

- hirdetés -

A szervezők a zenei programok közül kiemelték a Magyar Rádió Gyermekkórusának pünkösdi hangversenyét június 13-án este a Szent Márton-dómban, ismertebb nevén a koronázó templomban. Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezetője a Dinyés Soma által vezényelt koncertről elmondta: Michael Haydn két ritkán előadott oratóriumi műve, illetve Esterházy Pál Harmonia caelestisének részletei csendülnek majd fel, és a koncerten több, a visegrádi országokból érkező szólista is közreműködik.

Ide kapcsolódik:
Hat bérletet indítanak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

A rendezvénysorozatot a budapesti József Attila Színház vendégelőadása is színesíti. A társulat Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című színművét adja elő június 19-én a pozsonyi Hviezdoslav színházban.

A fesztivál programkínálata a kultúra szinte teljes spektrumát lefedi, több kiállítás, bábszínház-bemutató, visegrádi országok íróinak könyvszalonja, könnyű-, komoly- és népzenei koncertek sora és divatbemutató is lesz.

A Magyar Kulturális Napok második felében négynapos gasztronómiai fesztivált tartanak a központi helyszínen, amely egy időben kezdődik a kulturális hét szabadtéri rendezvénysorozatával június 20-án. A szabadtéri programsorozat első fellépője a szlovákiai Last Blues Band lesz, a hétvégi programot pedig a Budapest Bár koncertje indítja. A szabadtéri színpadon rajtuk kívül többek közt a Bognár Szilvia Sextet, az Úzgin Űver, a Cimbaliband és Danics Dóra koncertjeit tekintheti meg a közönség. Újdonságnak számít, hogy a Magyar Kulturális Napok szervezői együttműködnek a pozsonyi Koronázási Ünnepségekkel, amellyel az idén először közös programjaik is lesznek.

A fesztivált hagyományteremtő és egyidejűleg hiánypótló céllal hozták létre 2014-ben, Magyarország V4-es elnökségének záró rendezvényeként. A kulturális napokat Magyarország pozsonyi külképviselete és a Pozsonyi Magyar Intézet rendezi a pozsonyi önkormányzat támogatásával.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.