Papageno Radio
Intermezzo Íme a 28. Zempléni Fesztivál részletes programja

Íme a 28. Zempléni Fesztivál részletes programja

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Gazdag és színes programkínálattal várja látogatóit Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménye, az idén 28 éves Zempléni Fesztivál.

A 60 programból álló rendezvénysorozat augusztus 9-18. között magas színvonalú komolyzenei koncertekkel, irodalmi esttel, jazz koncertekkel, kirándulásokkal, kiállításokkal, családi és gasztronómiai programokkal várja a helyi közönséget, és az ország más vidékéről vagy külföldről érkező, minőségi kikapcsolódásra vágyó látogatókat.

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett egy tucat más zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei adnak otthont a legkiválóbb magyar szólisták, népszerű együttesek és külföldi vendégművészek produkcióinak.

A látogatók a rendezvényekhez kapcsolódóan több mint tíz pincészet, köztük a Fesztivál hivatalos borszállítója, a Grand Tokaj kiváló borait is megkóstolhatják.

A Zempléni Fesztivál programját idén is az aktuális évfordulókhoz kapcsolódó események teszik még különlegesebbé. Az augusztus 9-i nyitókoncerten már egy mozzanat erejéig tisztelgünk Rákóczi Ferenc emléke előtt, de a Liszt Ferenc Kamarazenekar 16-i koncertje Kassán a Rodostói-ház udvarán már egészében az emlékév eseménye. Ezzel a hangversennyel magát a várost is köszönteni kívánjuk, hiszen 650 éve, 1369. május 7-én Nagy Lajos király Európában elsőként Kassa városának adományozott címerlevelet.

Liszt Ferenc Kamarazenekar – forrás: 28. Zempléni Fesztivál

Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeumában az Ady Endre emlékére összeállított „Így szerettek Ők” című estet láthatják; többek között olyan neves színészek tolmácsolásában, mint a Bröll Adélt megszemélyesítő Kéri Kitty és a költőfejedelem szerepében megszólaló Köszegi Ákos.

Sátoraljaújhely Városháza udvarán a Budafoki Dohnányi Zenekar, Hollerung Gábor vezényletével a szó legnemesebb értelmében szórakoztató programmal – divertimentókkal és Egy kis éji zenével várja közönségét aug. 10-én, szombaton; majd másnap a Díszteremben egy különleges hangulatú Kávéuzsonnát kínálnak, ahol a főszerplő Bábel Klára hárfaművész lesz.

Folytatódik a hagyományos A megérthető zene-sorozat, ahol Hollerung Gábor értő módon, karmesteri magyarázatokkal fűszerezve, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Budafoki Dohnányi Zenekarés neves szólistái segítségével mutatja be Beethoven IX. szimfóniájának IV. tételét: az Örömódát.

Hollerung Gábor – fotó: Murai Norbert

Szerencsen augusztus 14-én a Postmodern Jukebox mintájára alakult formáció: a SwiGirls lép fel, kíséri a Studio11; 15-én Tokajban pedig Szécsi Pál emlékére, illetve dalaiból rendeznek koncertet. A Zemplén Néptánfesztivállal közös szervezésben, szintén Sátoraljaújhelyen, augusztus 16-án este a Városközpont Szabadtéri Szinpadán lép fel a 35 éves Szarka Tamás és a Ghymes.

Különleges, színvonalas kikapcsolódási lehetőségeket kínálnak a látogatóknak az elmúlt években népszerűvé vált tematikus fesztiválnapok. Augusztus 10-én Tarcalon, 15-én Mádon, 17-én Tolcsván várják az érdeklődőket. A délutáni kamara- és gyerekprogramokon fellép a Theater Brass Miskolc, a Jazzterlánc, a Hurdy-Gang, odesszai kocsmadalaikkal Jávori Fegya és Dunai Tamás, a kíváló Faremido Operatársulat, az esti zárórendezvényeken pedig olyan népszerű együtteseket köszönthetünk, mint a Jazzation, a Swing a’la Jango, valamint Lackfi Jánossal a Zempléni Fesztiválra érkező Fugato Orchestra.

Ide kapcsolódik:
Ezzel nyűgözte le az egyik legrangosabb a cappella verseny zsűrijét a Jazzation – Videó

Folytatódik a nagysikerű Kirándulókoncertek sorozat is. Az idei fesztiválon Hollóházára, és Pálházára, majd Taktaharkányba és Bekecsre, 14-én pedig Újhutára, a Kastélyszállóba és Erdőhorváti református templomába viszik el a közönséget. Ezeken a programokon olyan nevekkel találkozhatnak, mint az A’la cARTe Kamaraegyüttes, a Rosella régizenei együttes, az Új Harmónia Fúvósegyüttes, a Virtuózok nyertes Kökény Tamás, vagy Bizják Dóra és Megyesi Schwartz Lúcia.

A Grand Tokaj Zrt. szegi pincészetében és Hercegkúton a pécsi Borcanto Énekegyüttes vendégszerepel, a Nobilis Pincészet és Udvarházban a Vox Arborum fúvóstrió, a Patricius Borházban a Mynk Kvartett játszik.

A Szt. Efrém Férfikar 14-i baskói koncertjét követően augusztus 15-én Sárospatakon a Basilica Minorban mutatja be Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére írt misztériumjátékát „Vita Eirenae” címmel. A koncert egyben a mű magyarországi ősbemutatója is lesz.

Vita Eirenae

Vita Eirenae, misztériumjáték Szent Piroska bizánci császárné életéről.Bemutató: 2018. X. 18. Isztambul, Szent Efrém Férfikar….és hogy mi is ez? Ki az a Piroska? Miért pont ő? Miért pont Isztambul? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ, Tamás Bubnótól, a program összeállítójától.Jertek hívek: Marci OláhGörög sírvers: Márk Bubnóu.i.:Ígérjük, farkas nem lesz.;)#hallgatnijó #szentefrém

Közzétette: Saint Ephraim Male Choir – Szent Efrém Férfikar – 2018. október 8., hétfő

A térség legnagyobb, szabadtéri koncerthelyszínén a Tokaj Fesztiválkatlanban augusztus 17-én FILMHarmonikusok címmel a legnépszerűbb filmzenékből készített összeállitást, a fesztivál kiemelt produkcióját élvezhetik az érdeklődők, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a fesztivál rezidens zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában. Az est karmestere Hollerung Gábor.

A idei Zempléni Fesztivál záróhangversenyén Sárospatakon a Rákóczi vár udvarán a fesztivált egykor alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar immár nagyzenekarrá kiegészülve, kiváló szólistával Karasszon Eszterrel lép fel. A koncerten egy spanyol vendégkarmester, Ricardo Casero vezényel.

Sárospatak, Rákóczi vár – fotó: Nagy Károly Zsolt

A Zempléni Fesztivál az a hely, ahol a klasszikus koncertek és kamaraprogramok mellett a Sárospataki Borteraszon minden este népzene és jazz szól. Fellép a Hurdy Gang és a Szikes Zenekar, a jazz műfajából a Nagy János Trió, a Rátonyi Róbert Trió és Csejtei Ákos, az Equinox, a Varga Bendegúz Quintet, Ausztriából az amerikai származású Philip Yaeger vezette Hunter, de itt lesz az idei Jazz Showcase két felfedezett formációja, a Senga és az Organism.

A Kodály Spicy Jazz pataki fellépése mellett Sátorljaújhelyen is vendégszerepel, a Henye Borbárban pedig az új Binder Quartet játszik. A jazz-sorozat talán legvonzóbb koncertjén augusztus 11-én, vasárnap este Sárospatakon, a Rákóczi vár udvarán Szőke Nikolettát és a Káel Norbert Jazzical Triót üdvözölhetjük.

Ide kapcsolódik:
Káel Norbert: „Azt szeretem, ha a közönség meg sem próbál viselkedni"

A Fesztivál idején hat képzőművészeti kiállítás nyílik Kassai Rovás Alkotóközösség Művészei összefoglaló címmel. A kiállítók között olyan nevek is szerepelnek, mint Szurcsik József Kossuth-díjas festőművész.

Aki mind a hat helyszínt végiglátogatja, egy átfogó képet kaphat arról, merre tart ma az egyik legismertebb kassai alkotó csoport munkássága. A tárlatok iránt érdeklődők egy nyereményjáték keretében értékes albumot kaphatnak ajándékba és a fődíj egy kassai hétvége lesz.

A Fesztivál népszerűsége nem csak a koncertek magas színvonalának, minőségének köszönhető, hanem annak az egyedi hangulatnak, amely a tartalmas szórakozáson túl a rendezvényt jellemzi. Az események és helyszínek változatossága garantálja, hogy az ideérkező vendégek, köztük a rendszeresen visszatérők és a helyi közönség is mindig megtalálja a számára érdekes programokat. A Fesztivál Zemplén kiváló adottságaira: a vendégszerető emberekre, a gyönyörű tájra és természeti környezetre, a történelmi környezetre, a történelmi emlékekre és a kíváló borokkal gazdagított gasztronómiai élményekre épít; így évről évre a zene ünnepévé avatja az augusztusi napokat, megvalósítva ezzel az igazi kulturális turizmus célkítűzését.

A Zempléni Fesztivál programsorozata nem jöhetne létre a helyi önkormányzatok anyagi hozzájárulása és a helyi művelődési intézmények munkatársainak hatékony segítsége nélkül.

A programokról részletes információ a fesztivál honlapján, valamint Facebook-oldalán található.

Promóció

Stream és színház

X
X