Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Gyűjtést szerveznek, hogy Nagy-Britanniában tartsák Turner egyik festményét

Gyűjtést szerveznek, hogy Nagy-Britanniában tartsák Turner egyik festményét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Adakozás révén tartanák Nagy-Britanniában J. M. W. Turner egyik híres festményét. A Vierwaldstätti-tavat és a Rigi hegyet ábrázoló kép értékét 10 millió fontra (3,6 milliárd forintra) becsülik.

A magánkézben lévő alkotásra a hatóságok átmeneti exporttilalmat léptettek életbe, hogy így akadályozzák meg a kivitelét az országból. A tiltás december 1-jéig van érvényben, a remények szerint addig sikerül összegyűjteni annyi pénzt, amelyből megvehetik és az Egyesült Királyságban tarthatják a műkincset. „Óriási veszteség lenne az ország számára, ha külföldre kerülne” – mondta Rebecca Pow kulturális államtitkár.

Az 1842-ben készült akvarell a világhírű brit festő egyetlen festménye a háromdarabos Rigi-sorozatból, amely még nincs közgyűjteményben. „Turner Nagy-Britannia valaha volt legnagyobb művészeinek egyike, A sötét Rigi című kép pedig gyönyörű és érzelmes mű, amelyet munkássága csúcspontján festett” – hangsúlyozta Rebecca Pow.
- hirdetés -

Amennyiben komoly szándék körvonalazódik a műalkotás megvételére, az exporttilalmat 2020. június 1-jégi meghosszabbíthatják a tájékoztatás szerint.

Az 1775-ben született Turnert a tájképfestészet legjelentősebb alakjai között tartják számon a művészettörténetben.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X