Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A British Museum attól is elzárkózik, hogy kölcsönadja Athénnak a Parthenon-frízeket

A British Museum attól is elzárkózik, hogy kölcsönadja Athénnak a Parthenon-frízeket

A British Museum néhány napja ismét elutasította a görög miniszterelnök kérvényét, mely a korábban már vitát kirobbantó Parthenon-frízek kölcsönvételére irányult. A britek a korábbi tárgyalások során a szobrok visszaszolgáltatásától eleve teljesen elzárkóztak. A kölcsön sem működhet egészen addig, amég az ultramodern Akropolisz Múzeum el nem ismeri, hogy a világhírű márványok a brit múzeum tulajdonát képezik.

Athén már évtizedek óta próbálkozik a Parthenón és az athéni Akropolisz egyes ékességeinek visszaszerzésével, jogi és morális érveket bevetve, ám tulajdonképpen szinte eredménytelenül. Ahogy korábbi cikkünkben olvashatták, Hartwig Fischer, a londoni intézmény igazgatója hangoztatta, hogy a frízek nem képezik Görögország tulajdonát, és a kölcsönadás sem jöhet szóba, mert csak olyanoknak adnak kölcsön tárgyakat a British Museum gyűjteményéből, akik elismerik a tulajdoni viszonyokat. Az athéni múzeum azonban megismételte álláspontját, miszerint nem ruházná át a brit intézményre a felbecsülhetetlen értékű szobrok tulajdonjogát „mivel ezt automatikusan kizárja a lopás kategóriájába tartozó ügy” – fogalmazta meg Leda Mendoni görög kulturális miniszter.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Az ókori Athén maradványai közt sétálhatunk az Akropolisz Múzeum eddig elzárt területein

A görög miniszterelnök még azt is felajánlotta a brit intézménynek, hogy a frízeket érintő kölcsön fejében, csere gyanánt az athéni múzeum olyan értékes műtárgyakat bocsát a British Museum rendelkezésére, amelyek még sosem hagyták el Görögországot, tehát egészen biztos, hogy még nem állították ki őket Nagy-Britannia területén. Válaszképp a British Museum közleményben kijelentette, hogy műtárgyak kölcsönadása nem kormányfők közti vitatéma.

Immár kétszáz éves vitatéma, hogy hol, illetve kinél van az Athénból brit földre szállított, most a British Museumban őrzött szobrok jogos helye. Az úgynevezett Elgin-márványok, úgy látszik, egyelőre maradnak Londonban.

(Via Greek Reporter)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X