Papageno Radio
Színház Egy belga keresztény szervezet tiltakozik a Johanna a máglyán színrevitele miatt

Egy belga keresztény szervezet tiltakozik a Johanna a máglyán színrevitele miatt

A Pro Europa Christiana nevű szervezet tiltakozó levelet juttatott el a belga kulturális miniszterhez és a La Monnaie igazgatójához is, amellyel megpróbálják megakadályozni, hogy a brüsszeli operaház bemutassa Arthur Honegger Johanna a máglyán című oratóriumát. A Romeo Castellucci rendezte előadásban ugyanis a Szent Johannát alakító színésznő férfiruhában és meztelenül is látható.

A szervezet a levélben obszcénnak és keresztényekre nézve sértőnek ítéli a produkciót. Online petíciót is indítottak a november 5. és 12. között látható előadás kapcsán, amit eddig tízezernél is többen írtak alá. Eszerint Szent Johanna szimbolikus karakterét ismét pornográf módon ábrázolják, egy meztelen színésznő alakítja őt, és az obszcenitás az előadás alatt szexszé fajul a színpadon.

A La Monnaie vezetőjét, Peter de Caluwét, elképesztőnek nevezte a keresztény szervezet követeléseit, teljesen hidegen hagyja a tiltakozás, és bejelentette, az előadás abban a formájában és akkor lesz műsoron, ahogyan azt eredetileg is tervezték. Peter de Caluwe hozzátette, hogy ha a szimbolizmust elfelejtjük, attól megszabadítjuk a történetet, egy meztelen nő áll a színpadon, ebben viszont semmiféle forradalmi nincs, már a halála után nem sokkal félmeztelenül ábrázolták Johannát a szobrokon és a festményeken. Az igazgató elmondta, a La Monnaie messzemenőkig támogatja művészi szabadságot és mások véleményét is tiszteletben tartja, ezért kér mindenki arra, hogy a kölcsönösség jegyében tegye ugyanezt.

Az előadás a lyoni operaházzal koprodukcióban jött létre. Ott két évvel ezelőtt mutatták be, és az utolsó előadás előtt szélsőjobbos csoportokat kellett megfékezni a rendőrségnek.

(Via Yahoo News)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!