Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Tilos adventkor előadni Mozart Requiemjét a híres firenzei templomban

Tilos adventkor előadni Mozart Requiemjét a híres firenzei templomban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Paolo Bocci atya nem engedi a Requiemet játszani a firenzei Szent Kereszt templomban, ráadásul át is helyezteti a minden évben, december 5-én – Mozart halálának évfordulóján – megtartott koncertet egy kisebb terembe – írja a 444.hu.

Paolo Bocci szerint Mozart Requiemje nem felel meg az adventi időszak légkörének, ezért nem lehet előadni azt a Santa Croce-templomban. A salzburgi zeneszerző műveit egyébként évente mintegy 1500 fős közönség hallgatta itt, idén azonban a Requiemet és az Ave Verum Corpus című művet a felszentelt, történelmi Utolsó vacsora termébe (Cenákulumba) helyezik át, ami csak 300 főt tud befogadni. A koncert ráadásul már nem lesz ingyenes: a nézőknek 10 eurós belépődíjat kell fizetniük, a bevételt azonban jótékony célra fordítják most is.

Basilica di Santa Croce – forrás: wikipedia.hu

Riccardo Muti is szót emelt Bocci döntése ellen. Kiemelte: hibának tartja, hogy nem adják elő a Requiemet a Santa Crocéban, mivel a mű kultúránk univerzális értéke. Tommaso Sacchi kultúráért felelős firenzei tanácsos is bírálta Boccit. „Egy olyan zseni, mint Mozart, nem lehet vita tárgya. A Santa Croce Firenze egyik legrégebbi temploma, tele történelemmel és művészettel. A Requiemet az elmúlt években mindig nagy sikerrel mutatták ott be.”

Ide kapcsolódik:
Egy álarcos férfi - különös történet Mozart Requiemje mögött

(Via 444.hu)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X