Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Amilcare Ponchielli, akitől Puccini és Mascagni tanult

Amilcare Ponchielli, akitől Puccini és Mascagni tanult

Ponchielli az olasz romantika korának ünnepelt zeneszerzője volt Verdi mellett. Számos opera fűződik a nevéhez, de közülük napjainkban csak a Giocondát játsszák az operaházak.

- hirdetés -

Ponchielli az olasz Cremona melletti faluban, Paderno Fasolaróban született 1834. augusztus 31-én. Édesapja a helyi templom orgonistájaként és tanítóként dolgozott. A gyermek Ponchielli 9 éves korában ösztöndíjat nyert a milánói konzervatóriumba, ahol 11 éven keresztül tanult.

- hirdetés -

Tanulmányai befejeztével a cremonai S. Ilario templom orgonistája lett, mellette pedig a helyi színház karmesterént is működött. Itt mutatták be 1856-ban első operáját, az Alessandro Manzoni regénye nyomán írt Jegyeseket. Piacenzában és Cremonában a katonazenekarok élére került, és több mint 200 művet komponált fúvósegyüttesre.

Ide kapcsolódik:
Gioconda szerepében debütál a pályafutása 25. évfordulóját ünneplő Sümegi Eszter

Zeneszerzői karrierjében A jegyesek felújított változatának bemutatója jelentett fordulópontot: szerződést ajánlott neki egy zenei kiadó és a milánói Scala is. A szakmai siker mellett a feleségét is ennek a műnek köszönhetően ismerte meg. A Linát alakító Teresina Brambilla szopránénekesnővel 1874-ben házasodtak össze.

Következő operáját, A litvánokat is siker övezte, de legismertebb operája az 1876-ban írt Gioconda. A mű szövegkönyvét a neves librettista, Arrigo Boito készítette Victor Hugo azonos című műve alapján. Az opera leghíresebb részletévé az Órák tánca című balettjelenet vált.

1881-ben a bergamói székesegyház karnagya lett, két év múlva pedig egykori iskojába, a milánói konzervatóriumba kérték fel tanárnak. Olyan, később nagy névvé váló fiatalok tanultak tőle zeneszerzést, mint Giacomo Puccini vagy Pietro Mascagni.

A Gioconda piacenzai bemutatójának idején megfázott, tüdőgyulladást kapott, aminek következtében 1886. január 17-én hunyt el.

(Via Wikipedia)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!