Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Molnár Ferenc, a világon legismertebb magyar drámaíró

Molnár Ferenc, a világon legismertebb magyar drámaíró

1878. január 12-én született és 1952. április 1-jén hunyt el Molnár Ferenc. A magyar nyelvű bemutatókat az 1949-es államosítástól kezdve katalogizáló Színházi adattár 456 Molnár-premiert számol, tehát nagy tétben fogadhatunk arra, hogy ő a leggyakrabban játszott drámaírónk.

- hirdetés -

Fussuk csak át a magyarországi színházak műsorát. Jelenleg a következő Molnár-darabokat játsszák: Delila, A doktor úr, Egy, kettő, három, Játék a kastélyban, Liliom (és az abból készült musical, a Carousel), Az ördög, Riviéra, A testőr, de számítsuk ide a regényéből készült musicalsikert, A Pál utcai fiúkat is. A rend kedvéért pedig jöjjön még Az üvegcipő és az Olympia mint gyakran játszott Molnár-művek, továbbá még Az ibolya, hisz az Egy, kettő, három-hoz időnként hozzáteszik, hogy kétrészes estét kapjon a néző. (És a büfésnek se legyen rossz.)

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Hogyan kerül a Liget a Broadway-re? – A Budapesti Operettszínház próbáján jártunk

Azon persze lehet vitatkozni, hogy a szórakoztatás mögött mennyi társadalomkritika van, de az minden kétséget kizáróan kijelenthető, hogy Molnár kasszadarabokat írt. Mi az alkotók és a közönség körében egyaránt nagy, ráadásul valóban nemzetközi népszerűség titka? (Gyorsan említsük meg azért, hogy a Liliom 1909-es pesti bemutatóján óriásit bukott, csak a három évvel későbbi bécsi siker hozta vissza a pesti színpadokra.) Az, hogy perfekt módon ismerte a színház működését, a hatáskeltés minden dramaturgiai és nyelvi eszközét. Stabilan áll a váz, a fordulatok meglepőek, izgalmasak. Dialógusai frissek, a korabeli szófordulatokból épülnek fel, csak úgy röpködnek a bon mot-k. Érdekes történeteket épített fel akár semmitmondó, érdektelen sztorikból, anektdotákból, ami nem véletlen, hiszen újságíróként kezdte pályáját.

Ide kapcsolódik:
Átadták Nemecsek Ernő szobrát az ELTE Füvészkertben

Érzékenyen és szeretettel ábrázolta minden karakterét. Gondoljanak csak Závoczki Endrére, akinél felelőtlenebb alakot nem nagyon hordott hátán a színpad. És fontos a bűnbánat, de az utólagos bocsánatkérésként írt csodálatos darab sem ad felmentést a fizikai erőszakra. Molnár ugyanis sokak szerint ezért, saját élményeiből merítve írta meg első feleségének, Vészi Margitnak a Liliomot. Az üvegcipőben pedig második feleségével, Fedák Sárival való viharos kapcsolatát vitte színpadra. Most mondják meg: nem önzés ez, kiteregetni a magánügyeket, pénzt csinálni belőlük, pláne akkor, ha a városban minden nyílt titok? (Jegyezzük fel: harmadik felesége Darvas Lili volt.)

Ide kapcsolódik:
Renée Fleminget musicalszínésznőként díjazhatják

Pest kedvelt írója 1939-ben Svájcba, Franciaországba ment, majd Amerikába hajózott. Nem Hollywoodba tartott, hanem a nácizmus elől menekült. New Yorkban is sikeres szerző lett, ám depressziójától ott sem tudott szabadulni.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.