Papageno Radio
Intermezzo Várdai István lesz a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője

Várdai István lesz a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Várdai István művészeti vezetése mellett folytatja munkáját, ismertette Körmendy-Ékes Judit, a Liszt Ferenc Kamarazenekar Alapítványa kuratóriumi elnöke az együttes jövőre vonatkozó terveit.

„Az, hogy a zenekar a nemzetközi zenei elitben évtizedeken át biztosította helyét, nem tekinthető állandónak. Ezért folyamatosan tennünk kell, meg kell teremteni a zavartalan művészi munka és a fejlődés lehetőségét. Óriási ugrásnak tekintjük, hogy a komolyzenei ipar prominens képviselőjével, a HarrisonParrott nemzetközi művész- és projektmenedzsment ügynökséggel az idei évtől partneri együttműködésbe kezdünk. Hatalmas lépést tetttünk azzal is, hogy Várdai István elfogadta felkérésünket a művészeti igazgatói pozíció betöltésére.

Az, hogy őt magunk mellett tudhatjuk, egyrészt garancia, másrészt nagyfokú inspiráció, a művészi munka zálóga” – mondta Körmendy-Ékes Judit.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmestere, Tfirst Péter az alábbiakat vallja az új művészeti vezetésről: „A zenekar életében a Várdai Istvánnal való együttműködés mind Magyarországon, mind a régióban egy egyedülálló kezdeményezés. Karrierjét a zenekar végigkísérte, ebből fakadóan van már közös szakmai múltunk.

Tfirst Péter – fotó: Szabó Gábor

Az eddig csak egy-egy koncertre korlátozódó együttműködést és közös alkotást most szorosabbra fonjuk. István összetett zeneisége, holisztikus látásmódja, világviszonylatban jegyzett munkássága is inspirálja kamarazenekarunk művészeit.”

A Liszt Ferenc Kamarazenekar sajtótájékoztatóján – fotó: LFKZ

Várdai István az előtte állló feladatról elmondta: „Izgalmas és új perspektívát jelent számomra az együttűködés. Szép feladat lesz a kiváló zenészekből álló együttesből a világ színpadain fellépni, és olyan művészi koncepciót kialakítani, amely nemzetközi szinten kiemelkedő. Örömmel mondtam igent Tfirst Péter koncertmester és a zenekar felkérésére, mivel úgy érzem, hogy a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a saját művészi fejlődésem kulcsa ugyanaz: magyar muzsikusként olyan zenei és művészeti programok létrehozása, mely maradandó élményt nyújt a közönség számára, és magas szintű kulturális értéket képvisel a világ bármely pontján.”

Ide kapcsolódik:
Várdai István: „Próbálok kilépni a saját zenei dobozomból”

A londoni központú HarrisonParrott nemzetközi művész- és projektmenedzsment képviselője elmondta, hogy Jasper Parrott társalapító és vezérigazgató irányítása alatt ünnepli idén fennállásának 50. évfordulóját az ügynökség. „Az évforduló keretében új partneri együttműködést jelentünk be a legendás Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Várdai Istvánt, akit világszerte nemcsak zenészként, hanem kreatív szakemberként is csodálnak, támogatjuk mind művészi, mind stratégiai elképzeléseiben.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar sajtótájékoztatóján – fotó: LFKZ

A Liszt Ferenc Kamarazenekar több mint fél évszázada állandó szereplője a klasszikus zenei élet nemzetközi elitjének, így méltán tartják világszerte a kamarazenekari műfaj egyik legjobb képviselőjének. A 2016 óta Tfirst Péter által vezetett együttes évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral.


 

A zenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Fél évszázados működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – nemzetközi hírnévre tettek szert: több mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a new york-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a sydney-i Operaházban, a buenos aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben.

 

Az elmúlt időszak bővelkedett kiemelkedő koncertekben: az együttes fellépett az amszterdami Concertgebouw, a frankfurti Alte Oper, a düsseldorfi Tonhalle, a bécsi Musikverein, a genfi Victoria Hall és a bakui Hejdar Alijev koncerttermekben, a Mecklenburg-Vorpommern Fesztiválon és a gstaadi Menuhin Fesztiválon. Koncerteztek Pekingben a világhírű National Centre for the Performing Arts koncerttermében, valamint meghívást kaptak Ázsia egyik legrangosabb fesztiváljára: a China – Shanghai International Arts Festival-ra. A 2011-es Liszt-év és a magyar EU-elnökség egyik megnyitó ünnepségén Madridban az Auditorio Nacionalban I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné is megtisztelte jelenlétével a zenekart. A nagysikerű német- és olaszországi turnék mellett a zenekar 2013-ban Dél-Amerikában, 2014-ben pedig Japánban adott koncertsorozatot. Idén két újabb kínai fellépésre is sor került.


 

A zenekar a közelmúltban olyan kiváló szólistákkal lépett színpadra, mint Mischa Maisky, Emmanuel Pahud, Vagyim Gluzman, Alison Balsom, Fazil Say, Borisz Berezovszkij, Ning Feng, Baráti Kristóf, Várdai István, David Fray, Denisz Macujev, Jefim Bronfman, Gustav Rivinius, Markus Stockhausen, Boldoczki Gábor, Martha Argerich, Rost Andrea, Maxim Vengerov és Steven Isserlis. 2016-ban a Deutsche Grammophon gondozásában megjelent, Rácz Ödönnel közösen elkészített hanglemezüket idén újabb követte, egyöntetű elismerést aratva a nemzetközi kritika és ami a legfontosabb: a közönség körében. A “My Double Bass”-CD hosszú ideig szerepelt a lemezvásárlási listák élmezőnyében, hetekig az élen.


 

A Liszt Ferenc Kamarazenekarral a közönség legközelebb január 15-én az Óbudai Társaskörben találkozhat.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X