Papageno Radio
Színház Iráni rendező kapta az Arany Medve-díjat

Iráni rendező kapta az Arany Medve-díjat

Február 29-én adták a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) díjait. A legjobb filmnek járó Arany Medvét Mohammad Raszulof iráni ellenzéki rendező nyerte Nincs gonosz című alkotásával.

A rendező nem tudott részt venni a világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának díjkiosztó gáláján, mert nem kapott utazási engedélyt hazája hatóságaitól. Az elismerést lánya, Baran Raszulof vette át.

Az iráni-német-cseh koprodukcióban készült alkotás négy epizódból áll, központi témája az iráni jogrendben is szereplő és a perzsa államban nemzetközi összevetésben gyakran, évente több százszor alkalmazott halálbüntetés. A 150 perces film világpremierjét a Berlinalén tartották, az első kritikák felkavaró mesterműként jellemezték.

Ide kapcsolódik:
Bucsi Réka is helyet kapott a Berlinale zsűrijében

A Berlinale fődíját tíz év alatt harmadszor nyerte el ellenzéki iráni rendező: 2011-ben Aszgar Farhadi kapta az Arany Medvét Nader és Simin – Egy elválás története című alkotásáért, 2015-ben pedig Dzsafár Panahi a Taxi Teheran című filmjéért.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb a vezető nemzetközi filmfesztiválok sorában, látogatóinak száma rendre  félmillió körül van. Idei költségvetése 27,2 millió euró. A szemle a magyar filmművészet számára is fontos bemutatkozási fórum, fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával.

A fesztivál új vezetése, illetve az Oscar-díjas brit színész, Jeremy Irons vezette nemzetközi zsűri tovább vitte az aktuális társadalmi és politikai kérdéseket tárgyaló filmekre nyitott szemleként számon tartott Berlinale évtizedes hagyományait.

Ide kapcsolódik:
Helen Mirren kapja a Berlinale Arany Medve-életműdíját

Átadták a fesztivál életműdíját is, melyet Helen Mirren színésznőnek ítéltek oda. Az alkalomból levetítették Stephen Frears A királynő című filmjét, amelynek címszerepéért Mirren Oscar-díjat kapott.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!