Papageno Radio
Intermezzo Rangos elismerésben részesült Szilágyi Szabolcs fuvolaművész

Rangos elismerésben részesült Szilágyi Szabolcs fuvolaművész

Szilágyi Szabolcs, a Concerto Budapest tagja a legendás amerikai William S. Haynes Company által támogatott nemzetközi művészként folytatja tovább munkáját. A továbbiakban egy a cég által készített mesterhangszeren játszik, valamint viselheti a nagy szakmai presztízzsel bíró Haynes Artist címet.

Az elismeréssel a fuvolaművész – egyedüli magyarként – egy olyan elitklubhoz csatlakozik, melynek tagjai között olyan világklasszis szólisták és professzorok vannak, mint Emmanuel Pahud, a  Berlini Filharmonikusok szólófuvolása, Emily Beynon, az amszterdami Concertgebouw szólófuvolása, Marina Piccinini, nemzetközi szólista, a Peabody Institute of the Johns Hopkins University, Baltimore fuvolaprofesszora, Gareth Davies, a Londoni Szimfonikusok szólófuvolása, vagy Ransom Wilson, a Yale School of Music fuvolaprofesszora.

Ide kapcsolódik:
Ismét egy legendás művész fogadta el a Budapesti Fuvola Akadémia meghívását

A William S. Haynes Company a modern fuvolaépítés bölcsőjeként 1888 óta készít hangszereket az Egyesült Államokbeli Bostonban. Minden további jelentős cég ebből a manufaktúrából nőtt ki, vagy az itt megszerzett tudást kamatoztatta. Felsorolni is nehéz, hány nagyszerű művésszel állt kapcsolatban az elmúlt több mint 130 évben, de a teljesség igénye nélkül két francia fuvolaművész nevét mindenképpen meg kell említenünk. Az egyikük Georges Barrère (1876-1944), aki Debussy ikonukis Egy faun délutánjának fuvolaszólóját játszotta az 1894-es párizsi bemutatón, majd a New York-i Szimfonikusok szólistájaként folytatta. Edgar Varése 1935-ben komponálta Density 21,5 című szólófuvolára írt darabját abból az alkalomból, hogy Barrére megrendelte a világ első platina fuvoláját, a 14000 sorozatszámú kézzel készített Haynes-mestrerhangszert. Valamint Jean Pierre Rampal (1922-2000), aki az elmúlt század egyik legjelentősebb hangszeres szólistája volt. Az ő számára a cég 1958-ban készített hangszert Rampal 1375-ös sorozatszámú Lot 18 karátos aranyfuvolája alapján. Rampal később letette a Lot fuvoláját és kizárólag a 14 karátos C lábas Haynes aranyfuvoláját használta pályafutása végéig, melynek sorozatszáma 29333.

Szilágyi Szabolcs – forrás: Haynes Company

Szilágyi Szabolcs és a cég közötti kapcsolat lehetősége már 2012-ben felvetődött, amikor a magyar fuvolás a svájci Galway Fuvola Fesztiválon olyan művészek társaságában adott szólókoncertet, mint Andrea Griminelli, Philippe Bernold vagy Denis Bouriakov. A megvalósulásig azonban majdnem 8 évnek el kellett telnie. Ahogy a Haynes képviselője fogalmazott, ez mindkét fél számára különleges alkalom, hiszen nemcsak arról van szó, hogy a cég elkészít egy a művész specifikációi szerint megálmodott hangszert, hanem azért is, mert ezt a cég kifejezetten a művész számára építette.

Szilágyi Szabolcs a közeljövőben a rangos Szlovén Fuvola Fesztivál vendége lesz, ahol nemcsak koncertezik, de előadást is tart. Emmanuel Pahud mellett immár együtt képviselik a Haynes fuvolagyárat ezen a rendezvényen.

Ezt megelőzően a nemzetközi fuvolás élet március második hétvégéjén Budapestre figyel, hiszen az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő, Szilágyi Szabolcs által létrehozott Budapesti Fuvola Akadémia vendége korunk egyik legkáprázatosabb fuvolavirtuóza, a Los Angeles-i Filharmonikusok szólófuvolása, Denis Bouriakov lesz. A művész nemcsak koncertezik Budapesten, ahol a kamarapartnere Borbély László zongoraművész lesz, de a program résztvevői számára mesterkurzust is tart. A nemzetközi érdeklődésre jellemző, hogy a kurzusra aktív résztvevők érkeznek Ausztriából, Szlovákiából, Horvátországból, Olaszországból, Portugáliából és az Egyesült Államokból. A hónapok óta teltházas rendezvénynek a Budapest Music Center ad otthont.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!