Papageno Radio
Intermezzo Egy ritka levéllel gyarapodott a Mozarteum gyűjteménye

Egy ritka levéllel gyarapodott a Mozarteum gyűjteménye

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Wolfgang Amadeus Mozart egy 1789-ből származó, Prágából, feleségének írt levéllel gyarapodott a salzburgi Bibliotheca Mozartiana gyűjteménye. A levél ritkaságnak számít azért, mert Constanze Mozart az utazásaira legtöbbször elkísérte férjét, de még kevésbé tipikus a hangnem miatt.

A Mozarteum gyűjteményében ez az első olyan levél, amiből a zeneszerző érzelmeit, felesége iránti érzéseit is megismerhetjük. Az 1789. április 10-i keltezésű írást tekinthetjük akár szerelmes levélnek is. A „legdrágább, legjobb nőm”  megszólítást beszámoló követi az utazásról, arról, kikkel találkozott, valamint egy szinte biztos – később azonban meg nem valósult – operamegrendelésről. A férj azt is reméli, felesége hamar válaszol, amit már az út következő, drezdai állomásán megkaphat, majd fiát üdvözli. Azt is hozzáteszi, ezerszer csókolja Karlt, Constanzét pedig teljes szívéből csókolja.

Magántulajdonban levő Mozart-levelek időről időre feltűnnek és kelnek el oldalanként hatszámjegyű összegekért az aukciós piacon: Constanze Mozart férje halála után ugyanis ahelyett, hogy fiainak adta volna át, a barátai között osztotta szét a leveleket. Mint ismeretes, a fiúk adományaiból jött létre a Mozarteum elődje.

Ide kapcsolódik:
Előkerült az elmúlt tíz év egyik legértékesebb Mozart-levele

(Klassik.com)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X