Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Aki átírta a Csárdáskirálynőt

Aki átírta a Csárdáskirálynőt

1901. augusztus 31-én született és 1977. június 9-én hunyt el Békeffi (Békeffy) István színmű- és forgatókönyvíró, kabarészerző, akinek állandó szerzőtársa volt Kellér Dezső, Stella Adorján és Vadnai László. Turay Idának megírta a Janikát, Salamon Bélának pedig Pomócsi bácsi karakterét.

- hirdetés -

Fél évszázadon átívelő pályáján az áttörést egy 1926-os bohózat, a Hol jártál az éjszaka? hozta meg neki a Sziget Színpadon. És ugyanebben az évben kötött életre szóló házasságot Turay Idával. 1934-ben írta első filmforgatókönyvét, 1942-ig 22 forgatókönyvnek volt szerzője vagy társszerzője, volt év, amikor öt filmet is jegyzett. Ha egy fekete-fehér filmet tűz műsorra valamelyik közszolgálati adó, nagy esély van arra, hogy megpillantjuk a nevét a stáblistán: Elnökkisasszony, A kölcsönkért kastély, 3:1 a szerelem javára csak néhány azok közül, amiket ő jegyzett.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Akit mindenki csak Dusikának szólított – Turay Idára emlékezünk

A háború alatt bujkálni kényszerült. 1945 és 1946 között a kommunista párt színházi és filmhetilapjának, a Fényszórónak volt a szerkesztője, majd visszatért a filmhez adaptációkkal és eredeti ötletekkel. Alkotótársaival együtt átírta A gerolsteini nagyhercegnőt és a Luxemburg grófját, majd Honthy Hannának a Csárdáskirálynőt. Békeffi az 50-es években kétszer kapott József Attila-díjat: a Dalolva szép az élet, valamint a Déryné és az Erkel című filmek politikai felhangoktól sem mentes forgatókönyveiért. További jutalomként 1956. március 1-jén elutazhatott Bécsbe színdarabja ottani bemutatójáról tárgyalni. Szabályos papírokkal bár, de 1957 elején elhagyták az országot. Békeffi nyugatnémet filmeken dolgozott. Végleg 1971-ben, más források szerint csak 1974-ben települtek haza, de közben többször jártak Budapesten.

Ide kapcsolódik:
Kulisszatitkok a Csárdáskirálynő forgatásáról

Pistukának szólították, mondják, mindig mosolygott, örökké fiatal és optimista maradt. Utolsó bemutatója 1976. február 27-én volt a Fővárosi Operettszínházban, A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak című musical, Latinovits Zoltán főszereplésével. Ebben hangzott el Békeffi ars poeticának is beillő dalszövege: „Nincsen szebb az életnél, / de élni magában is életcél. / Most sietek, most mennem kell, / most randevúm van az élettel!”

Egy anekdota az 1938-as Színházi Életből

 

Békeffi István és Stella Adorján Bécsbe utaztak »Holnap az ágyban marad« című darabjuk premierjére. Békeffinek azonban sürgős filmmunkája van Pesten, ezért, hogy az idő ne menjen veszendőbe, elkísérte őket Vajda László, a készülő film rendezője is.

Az étkezőkocsiban Békeffi és Stella azonnal leültek alsózni. Vajda kétségbeesetten könyörgött:
— De uraim, nekem okvetlenül dolgoznom kell Békeffivel! Ha akarják, inkább végigszaladok a vonaton és hozok Stellának egy alsóspartnert.

Mire Békeffi:

— Nézd, mi már olyan szépen megvagyunk együtt! Inkább hozz egy embert, aki megírja helyettem a filmet.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X