Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Felmondott egy százéves minszki színház teljes társulata

Felmondott egy százéves minszki színház teljes társulata

Nem indul el a 101. évad a minszki Janka Kupala Nemzeti Akadémiai Színházban – közölte a társulat a belarusz kulturális miniszterrel folytatott találkozón, olvasható az Indexen

- hirdetés -

A társulat felmondásának oka, hogy leváltották a színház igazgatóját, Pavel Latuskót, az előtörténet pedig politikai tiltakozásokból, sztrájkokból ered: a 9,5 milliós posztszovjet országban most minden a 26 éve irányító Alekszandr Lukasenko elleni tüntetésekről, az ellenük bevetett rendőri erőszakról, szól, így ez a színházi ügy is.

- hirdetés -

Szeptemberben indult volna egy felújított előadás, amely már a 90-es években is ment, és a végén a színpadon mindig előkerült a fehér-piros-fehér zászló. Márpedig ez „vörös posztó” Lukasenko szemében, vagyis, pont, hogy nem elég vörös: 1994-es hatalomra jutásakor az alig három évvel korábban függetlenná vált posztszovjet ország fehér-piros-fehér zászlaját gyorsan vissza is állította a szovjet idők tagköztársasági zászlajára, csak a sarló és kalapács nélkül.

A Lukasenko ellenes tüntetések egyik legfontosabb szimbólumává vált zászló ráadásul nem csak szeptemberben bukkant volna fel az előadáson, hanem már fel is bukkant, egyenesen az 1890-ben épült színház utcai frontján.

(Via Index.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.