Papageno Radio
Folk Toplistás világzenei lemezekkel indul az év a Fonónál

Toplistás világzenei lemezekkel indul az év a Fonónál

Online koncertekkel és új lemezekkel búcsúztatta az óévet a Fonó. A 2020-ban megjelent albumok közül több már felkerült a nemzetközi toplistákra, illetve a hazai best of összesítésekbe. 

2021 januárjában világ legrangosabb nemzetközi világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra a legjobb 20 közé került fel az Ötödik évszak Ne rejtsd el címmel, 2020 őszén megjelent albuma, amely az irányadó lista 11. helyén ünnepelheti az új évet. Az albumot az Ifj. Csoóri Sándor Sündi (brácsa, hosszúnyakú tambura, koboz, ének) hívására alakult kiváló formáció jegyzi, amelynek tagjai Hegedűs Máté (hegedű), Zimber Ferenc (cimbalom), Szabó Csobán Gergő (bőgő, ének) sajátos zenei világát meghatározó énekesnője pedig a magyar-francia Izabella Caussanel.

Ide kapcsolódik:
Városi népzene a Budapest-Párizs tengelyen – Megjelent az Ötödik évszak lemeze

A zenekar októberben bemutatkozott a WOMEX (World Music Expo) showcase programjában is, koncertjüket világszerte követték az online feleteken a zenei szakemberek.

Örömmel gratulálunk a listán szereplő további magyar lemez alkotóinak: ugyanebben a
hónapban Lakatos Mónika & the Gipsy Voices Hangszín című lemeze – mely a Folk Európa kiadványa – a 19. helyen került a világ legjobbjai közé.

A lemezről további információ a Fonó weboldalán érhető el, a WMCE-toplista itt tekinthető meg.

A régió zenéit szemléző Balkan World Music Charts negyedéves listájának dobogós harmadik helyére került Lajkó Félix & Band START című albuma, amely november elején látott napvilágot. A virtuóz hegedűművész öttagú zenekarával több emlékezetes koncert után vette fel az első közös lemezt, amelyen láthatóan megtalálták a közös hangot. Új Lajkó szerzeményeket, inspiráló zenefolyamot hallhatunk kiváló alkotótársak közreműködésével, Lajkótól megszokott csodálatos zenei bravúrokat, amelyek mélységekbe és magasságokba repítenek.

Talán produkcióban még sosem hallhattuk ennyire felszabadultnak Lajkó Félixet. A lemez elérhető a Fonó webboltjában.

Ide kapcsolódik:
A legrangosabb lengyel lemezdíjjal ismerték el Lajkó Félix & VOLOSI közös albumát

A Balkan World Music Charts toplistája itt látható

A fenti lemezeket játssza többek között a melbourne-i és a belgrádi rádió, ahogyan a Poklade Balkantransz című albumát is, de méltatta a hazai kritika is. A langologitarok.hu pedig összesen 12 Fonós kiadványt válogatott be az idei legjobb 20+1 közé. Köztük szerepel a már említett két fenti toplistás lemez mellett az improvizációs folklórszínház új műfaját létrehozó Bahorka Társulat Pletykázó asszonyok című első lemeze, a Besh o droM 20 többszörös toplistás, nemzetközi sikerű jubileumi albuma, a Cimbaliband és Horváth Alexandra új közös lemeze a Gipsy Fushion, amely a roma énekes-zenész elődök előtt tiszteleg, Cserepes Károly új remixe, a The Big Slalom, amely azúttal a teljes Kárpát-medencét beutazza zenében, a kiemelkedő acapella formáció, a Dalinda második Átjárók című albuma, a mohácsi illetőségű Poklade vérbeli balkáni muzsikája, a Balkántransz, az egyik legkedveltebb moldvai táncházunkat rendező Berka együttes kiváló lemeze, amely egy csángó évkör Csángó négy évszak címmel, a Hungarian FolkEmbassy & Barátai Budapesten és Varsóban felvett albuma szép lengyel-magyar zenei párhuzamokkal Báthory-Balassi-Bem-Balatonboglár címmel, valamint a debreceni Pendely Énekegyüttes-család mintegy két évtizednyi munkájának hangzó összefoglalása Debrecenbe’ nyílik a virág…címmel és a Pengetős Trió kiváló, virtuóz, innovatív és tradíciókat tisztelő citera-, a tambura-, a kobozmuzsikája, amely Este nálunk címmel jelent meg a Fonónál.

Ide kapcsolódik:
20 éves a Besh o droM, a magyar világzene első fecskéje – Interjú

A Fonó az elmúlt évben 15 lemezt adott ki, amelyeket rendszeresen méltattak a kritikák és közülük több felkerült a nemzetközi toplistákra. 

A Fonó (…)  nem csupán táncház, hanem az egyik legremekebb terep és bázis, amit a szórakoztatásban és a hagyományőrzésben valaha létrehoztak.

Világszínvonalú. (…) A Fonó már a modern hagyományőrzés fellegvára, ahol a táncház, az adatközlőkkel való kapcsolattartás és a koncertek mellett világhírű lemezkiadás folyik, és valahogy minden mindennel összekapaszkodik, akár a széki férfiak a táncban, a népzenétől a világzenén át az etnodzsesszig. (Hegyi Zoltán magyarnemzet.hu 2020.12.09)

A 2020-ban megjelent lemezekből a Fonó készített egy lejátszási listát ízelítőül, amely itt meghallgatható.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!