Papageno Radio
Intermezzo Élesben tesztelték a járványbiztos koncertezést Barcelonában

Élesben tesztelték a járványbiztos koncertezést Barcelonában

Aznapi negatív COVID-teszt és egy maszk kellett ahhoz, hogy ismét részt vehessen egy koncerten az az ötezer szerencsés, aki Barcelonában bulizott szombaton. 

A spanyol hatóságok nemcsak a szórakozás miatt engedélyezték a koncertet: itt élesben tesztelik, hogy milyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a járvány után újra tarthassanak rendezvényeket. A szombati eseményen azt vizsgálták, hogy a gyorstesztek mennyire hatékonyan a tömegrendezvények résztvevőinek védelmében. A tesztek lebonyolításában egy helyi kórház és a szervezők közösen vettek részt: a környéken három helyszínen állítottak fel sátrakat, ahol a gyorsteszteket fülkékben végezték.

Nemrég Hollandiában is tartottak kísérleti jelleggel egy kétnapos zenei fesztivált, ahol szintén a negatív COVID-teszt volt a belépés feltétele.

„Azt reméljük, hogy teljesen biztonságos lesz a részvétel.

A következő 14 napban figyelni fogjuk, hogy a közönségből hányan produkálnak pozitív tesztet és beszámolunk róla”

– mondta el az AFP kérdésére az egyik orvos, Josep Maria Llibre.

A barcelonai stadionba csak akkor engedték be a jeggyel rendelkezőket, ha a telefonjukra megérkezett a negatív tesztet igazoló kód, emellett pedig a testhőmérsékletüket és a személyazonosságukat is ellenőrizték a belépésnél.

„Ez csak egyetlen éjszakára szól, szóval élvezzétek ki!”

– biztatta a résztvevőket az egyik szervező a koncert előtt a Saint Jordi Arenában. A fellépő Love of Lesbian rajongóinak aznap kellett teszteltetni magukat és bár a távolságtartást – értelemszerűen – nem követelték meg a szervezők, a maszkviselést igen.

„Hihetetlenül izgatott vagyok! 18 hónapja nem álltunk színpadon, egyikünk a könnyeit sem tudja visszatartani!” – kiabálta a közönségnek Santi Balmes, az együttes énekese.

„Szerettünk volna tenni valamit, hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk a normalitáshoz” – nyilatkozta az egyik néző az AFP-nek, de a 25 éves Marina Crespo hozzátette, hogy próbál majd nem túl közel kerülni az emberekhez.

A járvány a többi kulturális ágazat mellett különösen súlyos csapást mért az élő zenei koncertekre. Egy spanyol tanulmány szerint az európai zeneipar 2020-ben elvesztette a bevételei 76 százalékát.

(via The Guardian)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!