Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Az Eiffel Műhelyházba költözik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Az Eiffel Műhelyházba költözik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Idén nemcsak időben: áprilisról novemberre, hanem térben: a Millenárisról a Eiffel Műhelyházba költözik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A könyvfesztivál költözése valószínűleg a Millenáris infrastruktúrájának, intézményi hátterének és profiljának átalakításával van összefüggésben.

- hirdetés -

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál helyszíne már több mint tíz éve, 2008 óta a Millenáris Park. A rendezvény már a járványhelyzetet is megszenvedte, a szokásos áprilisi időpont őszre került. Most azonban kiderült, hogy a novemberben már az Magyar Állami Operaházhoz tartozó, kőbányán lévő Északi Járműjavító helyén kialakított Eiffel Műhelyházban kell keresni a könyvesstandokat.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Ideiglenes múzeum épül az Eiffel-torony mellett a Grand Palais felújítása miatt

A hírt bejelentő Magyar Narancs úgy tudja, hogy a könyvfesztivál az Álmok álmodói kiállítás folytatása miatt szorult ki a Millenárisról.

Az Álmok álmodói – Világraszóló magyarok című kiállítás 20 évvel ezelőtt, 2002 májusáig mutatta be ugyanitt a magyar tudomány, ipar, tehcnika, művészet és kultúra kiemelkedő teljesítményeit. Ennek a tárlatnak a 2,0 verzióját tervezik megrendezni, a rendezvény ráadásul egybeesik a Millenáris infrastruktúrájának, intézményi hátterének és profiljának átalakításával. Az üzemeltetést tavaly óta egy vagyonkezelő közalapítvány végzi, amelynek hatására az eddigi bérlők, a nyolc éve üzemelő Millipop játszóház és a Láthatatlan kiállítás is kiköltözött.

Könyvfesztivál pillanatképek - forrás: Könyvfesztivál oldala
Könyvfesztivál pillanatképek – forrás: Könyvfesztivál oldala

A 27. fesztivál eredetileg időpontja április 22. és 25. lett volna, azonban a 100/500 főnél nagyobb látogatottságú beltéri/kültéri rendezvényeket tilalma miatt november 4. és 7. közöttre halasztották. A rendezvény 1994 óta rendezik meg, eleinte a Budapest Kongresszusi Központban, majd 2008-tól a Millenárisban. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében osztják ki a Budapest-nagydíjat, melyet olyan neves szerzők vehettek át, mint Salman Rushdie, Umberto Eco, Sofi Oksanen vagy 2019-ben Karl Ove Knausgård.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.