Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Rangos nemzetközi karmesterversenyt nyert meg Török Levente Valenciában

Rangos nemzetközi karmesterversenyt nyert meg Török Levente Valenciában

Első helyezést ért el Török Levente az 1. Nemzetközi Karmesterversenyen a valenciai Llíriában. A karmester a döntőben három művet vezényelt. 

- hirdetés -

Török élete első versenyén indult el, és rögtön meg is nyerte azt. Az első díjjal 10 ezer eurót, illetve számos meghívást kapott spanyol szimfonikus zenekarokhoz. A Spanyol Nemzeti Filharmonikusok, a Spanyol Rádió és TV Szimfonikus Zenekara, a Sevillai, a Málagai és a Murciai Szimfonikus Zenekar élén mutatkozhat be.

A zsűriben olyan neves karmesterek ültek, mint például a brit John Carewe.

- hirdetés -

Török a verseny döntőjében Francisco Coll Cantos című művét, Donna Elvira áriáját (Mozart: Don Giovanni) és Beethoven Coriolan-nyitányát vezényelte. A produkció itt hallgatható meg:

Török Levente 1993-ban, zenész családban született. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola (zongora- és zeneszerzés szak) elvégzése után a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol karmester szakon Mark Stringer és Yuji Yuasa, korrepetitor szakon Konrad Leitner növendéke volt. Konzervatóriumi évei során, Oberfrank Géza vezetése alatt már a Magyar Állami Operaház Operastúdiójának korrepetitora volt.

Operakarmesterként 2014 májusában Mozart Don Giovannijával debütált a Schönbrunni Kastélyszínházban Christoph Ulrich Meier asszisztenseként. A 2014/2015-ös szezonban a Bécsi Állami Operaház karigazgatójának asszisztenseként az akkor frissen megalapított Kórusakadémiát vezette.

Számos rangos zenei fesztivál asszisztens karmestereként, illetve korrepetitoraként dolgozott már. 2014 óta a welsi Wagner Fesztivál állandó asszisztens karmestere, ahol Ralf Weikert vezetésével többek között Wagner Lohengrinjét és Tannhäuserét készítette elő olyan neves énekesek közreműködésével, mint például Peter Seiffert vagy Lioba Braun. 2016-ban, a Fesztivál Lohengrin-vendégjátéka alkalmával, az ománi Royal Operába is eljutott. 2017 márciusában, a Baden-badeni Ünnepi Játékok keretében Sir Simon Rattle-lel a Tosca produkció korrepetitoraként dolgozott együtt, illetve ugyanez év őszén Teodor Currentzis asszisztense volt a Bohéméletben.

Ide kapcsolódik:
Fiatal magyar karmester mentette meg az ulmi opera előadását

Török Levente 2015 és 2018 között a Regensburgi Színház vezénylő korrepetitora volt, ahol számos saját betanítása mellett több mint száz repertoár-előadást vezényelt. 2018 ősze óta az Ulmi Színház első karmestere. A Magyar Állami Operaházban 2019-ben mutatkozott be Kodály Háry Jánosával. Legközelebb Britten Szentivánéji álmát vezényelve hallhatja a magyar közönség 2022 januárjában az Eiffel Műhelyházban.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!