Papageno Radio
Intermezzo Jubileumi Lucian Freud-kiállítás a londoni Nemzeti Gallériában

Jubileumi Lucian Freud-kiállítás a londoni Nemzeti Gallériában

Lucian Freud születésének századik évfordulója alkalmából nyílik a művész portréit bemutató kiállítás jövőre a londoni Nemzeti Galériában.

A múzeum augusztus 26-án osztotta meg a 2022-es kiállítás részleteit. A tárlaton az 1922-ben született művész hét évtizedes pályafutásának legfontosabb munkáit sorakoztatják fel. A galéria a kiállítással új perspektívából akarja bemutatni Freud festészetét.

A tárlaton a világ különböző múzeumaiból és magángyűjteményekből származó 130 Freud-művet láthat majd a közönség. A kiállítás kurátora, Daniel F. Herrmann kiemelte, hogy a 2011-ben elhunyt Freud figuratív remekművei nagy hatással voltak a kortárs művészekre. Alkotásait kontextusba helyezve, a művek születésének hátterét is feltárva közelítik meg művészetét – ígérte a kurátor.

Lucian Freud: Tükrözödés két gyerekkel (önarckép) 1965 - forrás: Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid
Lucian Freud: Tükrözödés két gyerekkel (önarckép) 1965 – forrás: Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid

A kiállítás a galéria honlapja szerint olyan korszakokra és csoportokra koncentrál, amelyek Freud stílusfejlődését és technikai virtuozitását szemléltetik. Az anyagban a művész szerelmeiről, barátairól és családtagjairól készült portrék is szerepelnek.

A kiállításon látható lesz a művész II. Erzsébetről készített portréja is. A képet az uralkodó gyűjteménye bocsátja a galéria rendelkezésére a kiállításhoz – olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

A Bacon, Freud és a Londoni Iskola címmel 2018 őszén rendezett a Magyar Nemzeti Galéria a 20. század modern brit festészetének egyik legnagyobb hatású korszakát – mintegy 90 képet és egy Giacometti szobrot – bemutató kiállítást Budapesten.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!