Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Programajánló - 2017. november 13-19.

Programajánló – 2017. november 13-19.

Kamarafesztivál, operabemutató, fiatal klasszikus zenészek hangversenye, zenei program gyerekeknek, jazzkoncert – ezen a héten is igyekszünk minél szélesebb spektrumból válogatni.

november 13.

hang.villa – fiatal tehetségek kamarakoncertje

- hirdetés -

A közreműködők: Miranda Liu, Kökény Eszter (hegedű), Kiss Alexandra Enikő (brácsa), Puskás Bernadett (gordonka), Kovács Gergely (zongora). A műsor: Bach: Ciaconna a d-moll partitából, BWV 1004; Liszt: Zarándokévek: Velence és Nápoly – No. 3 Tarantella; Bach: Preludium és Menuet a G-dúr szólószvitből, BWV 1007; Beethoven: A-dúr cselló-zongora szonáta, op. 6, 9 No. 3 – I-II. tétel; Haydn: D-dúr (“Pacsirta”) vonósnégyes, op. 64, No. 5.

- hirdetés -

mikor: 19.00; hol: Barabás Villa; mennyi: ingyenes

november 14.

Ávéd János Quartet

Fassang László – forrás: Párizsi Conservatoire

„Hírül kaptuk, hogy van zene. Mindnyájunk számára. Kegyelem, hogy képessé lettünk arra, hogy zenészként formáljuk azt. Csoda, hogy időről-időre, a Föld minden táján teljesen másmilyenre gyúrjuk az ‘ugyanazt’. Ajándék, hogy a bennünket körülvevő gazdag zenei környezetből és saját gyökereinkből egyszerre táplálkozhatunk. Zenészként gyakran elhisszük magunkról, hogy képesek vagyunk az emberi intellektus és szakmai készségek által a zene folyamatainak alakítására, de el kell fogadnunk, hogy igazán sosem leszünk képesek uralkodni rajtuk. Az akarat első szikrájának hatására ugyanis a zene ereje rögtön elillan, puszta levegőrezgéssé, mesterkélt manipulációvá üresedik. A sallangoktól mentes, őszintén izzó zenei pillanat örök emlékké kövül az emlékezetben. Ezeket a pillanatokat keressük.” (Ávéd János) A zenekar tagjai: Ávéd János – szaxofon, Fassang László – Hammond orgona, zongora, Horváth Balázs – nagybőgő, Sárvári Kovács Zsolt – dob.

mikor: 21.00; hol: BMC – Opus Jazz Club; mennyi: ingyenes; további információ

november 15.

Gyere ki te gyöngyvirág! – régi magyar népi és úri muzsika Szalóki Ágival

Szalóki Ági ismét valami nagy dologra vállalkozott: összefogott Kónya István lantművésszel, hogy bemutassa azt a sokunk számára már elfeledett, csak történelemkönyvből ismert régi, magyar világot, ahol a világi muzsikában még nem létezett éles határ műköltészet és népköltészet, műzene és népzene, népi és úri, paraszti és nemesi hagyomány között.

mikor: 19.00; hol: Zeneakadémia; mennyi: 2900-3500 Ft; további információ

november 16.

Kamara.hu – Varázshegy

Varázshegy alcímmel, idén harmadik alkalommal ad otthont a Zeneakadémia Simon Izabella és Várjon Dénes kamarazenei fesztiváljának, amelynek programja hagyományosan egy-egy jelentős irodalmi mű köré szerveződik. A legkiválóbb hazai és nemzetközi művészek, a fesztivált megálmodó művészházaspár közeli barátai lépnek színpadra a négynapos kamarazenei ünnepen, amely az elmúlt évekhez hasonlóan idén is elmélyültségével, személyes hangjával és különleges kapcsolódásaival ígér egyedülálló zenei élményeket.

mikor: november 16-19., hol: Zeneakadémia; további információ

november 17.

Tóth Evelin a JazzLigetben

Tóth Evelin

A Tóth Evelin Trió az énekesnő készülő lemezének legújabb csemegéivel kedveskedik közönségének neves muzsikus társaival – Frankie Lato hegedűművésszel és Mogyoró Kornél ütős művésszel. Tóth Evelin zenekara főként saját szerzeményeket játszik, de forrásként előszeretettel nyúlnak főként magyar, illetve a világ különböző részeiről származó népdalokhoz is. A jazz, világzene, pop, elektro ellenére az együttes mégis egy megújított zenei nyelvet beszél, így feldolgozásaikban is izgalmas és összetéveszthetetlen hangzást hoznak létre. Olyan ismert dalok különleges feldolgozásaival is találkozhatnak a koncertre látogatók, mint a Csillagok, csillagok, a Szerelem, szerelem vagy a Szomorú vasárnap.

mikor: 19.30; hol: Erzsébetligeti Színház; mennyi: 1500 Ft

november 18.

Olasz nő Algírban – bemutató

Az Olasz nő Algírban Rossini legtöbbet játszott vígoperája, címszereplője az operairodalom egyik legbölcsebb, legnagyszerűbb női karaktere. A pikáns történet a „szabadításoperák” sorába tartozik, amelyben a kor kedvelt műfajának szabályai szerint egy gyönyörű, fiatal nőt elfognak, és kínzás vagy halál várja, míg hős szerelmese fel nem tűnik, hogy megmentse őt. Esetünkben egy talpraesett, olasz lány jár túl az őt elrabló és új feleségre vágyó algíri pasa eszén.

mikor: 19.00; hol: Erkel Színház; mennyi: 1800-7200 Ft; további információ

Arcok

Egy festői performansszal nyíilik meg Szentendre legújabb, december 8-ig megtekinthető kiállítása Ur Eleonóra és Szőke Péter Jakab művészetéből.

mikor: 16:00 hol: Ur Eleonóra Batik Galériája mennyi: ingyenes; további információ

november 19.

Énekeljen mindenki! – Kodály: Háry János

Kodály Zoltán műveinek nagy része az általa gyűjtött népdalokra épül, így népies daljátéka, a Háry János is. A népszerű művet most hivatásos zenészek és egy nagyszabású projekt keretében az előadásra felkészülő iskolás gyerekek együtt adják elő, valóra váltva és újraértelmezve Kodály sokszor idézett mondatát: „Legyen a zene mindenkié!” Vezényel Oberfrank Péter

mikor: 11.00; hol: Müpa; mennyi: 1500 Ft; további információ

Felfedezések – a Kodály Filharmonikusok Debrecen zenekarral

Ahol mindenképpen van felfedeznivalónk: a közelmúlt, a távolabbi múlt és a még távolabbi múlt magyar zenéje. Ez az este ezek jegyében telik: egy minden szempontból kuriózumnak számító versenymű (Hidas: Florida – kettősverseny), egy méltatlanul elfeledett szimfónia (Lajtha: VI. szimfónia, op. 61), és egy népszerű táncsorozat (Kodály: Galántai táncok), amelyet, igaz, sokszor hallunk, mégis mindig találunk valami újat benne.

mikor: 18.00; hol: Müpa; mennyi: 2300-4900 Ft; további információ

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!