Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Programajánló - 2018. január 15-21.

Programajánló – 2018. január 15-21.

Ezen a héten sem maradunk világsztárok nélkül a koncerttermekben: Mitsuko Uchida és Radu Lupu látogat el hozzánk, de fiatal koruk ellenére már bizonyított hazai művészek is pódiumra lépnek.

január 15.

Várdai István és barátai

- hirdetés -

A Chopin-szonáta a szerző egyik kései műve, a csellóirodalom igazi gyöngyszeme. Várdai Istvánnak régi álma válik valóra azzal, hogy a művet eljátszhatja Eldar Nebolsinnal. Schubert B-dúr triója Várdai, Guy Braunstein és Lars-Andres Tomter előadásában a házi muzsikálás hangulatát idézi, míg Mozart ritkán játszott Esz-dúr zongoranégyese visszavezet minket letisztult zsenialitásához.

- hirdetés -

mikor: 19.30; hol: Zeneakadémia; mennyi: 4400–6900 Ft; további információ

január 16.

Fiatal művészek koncertsorozata

A pódiumon Miranda Liu, Biczó Bernadett, Várkonyi Zsófia (hegedű), Szűcs Boglárka, Baksai Réka (brácsa), Ueda Mizuki, Hotzi Mátyás, Yosuke Shimizu (gordonka), Bress Bálint (gitár), Várallyay Kinga, Yamagami Souhei, Winni Wan-Chun Tsou, Narihito Mukeda (zongora), Central European String Quartet és az Angevimsa Rézfúvós Kvintet.

mikor: 19.00; hol: Párbeszéd Háza; mennyi: ingyenes

január 17.

Mitsuko Uchida zongoraestje

„Nem elég zongorázni – egy élet kell ahhoz, hogy értsük a zenét.” Így vall munkájáról a világhírű zongoraművésznő, Mitsuko Uchida, aki bár több mint negyven éve van a pályán, hihetetlen frissességgel lép ma is színpadra. Ahogyan ő fogalmaz: „A hátam és a vállam talán fáradhat, az elmém és az ujjaim azonban soha.” A művész, aki nem olyan rég Magdalena Koženával adott nagysikerű dalestet a Zeneakadémián, ezúttal egy különleges szólóesttel, Schubert három rendkívüli szonátájával lép a magyar közönség elé.

mikor: 19.30; hol: Zeneakadémia; mennyi: 6000–12.000 Ft; további információ

január 18.

Bernstein, Gershwin, Stravinsky à la Concerto Budapest

Leonard Bernstein Candide-nyitánya után egy másik sziporkázó 20. századi amerikai mű, George Gershwin 1925-ös F-dúr zongoraversenye hangzik el. A szerző által önmagának szánt virtuóz zongoraszólót ezúttal az alig húszesztendős, de a „nagy ígéret” pályaszakaszán immár túljutott Berecz Mihály játssza. A koncert második felét két Stravinsky-kompozíció alkotja, közülük a Gyászének – méltón a közönséggel művek egész sorát felfedeztető Rácz Zoltán működéséhez – magyarországi bemutató, míg a Tűzmadár egy pillanatra sem tűnt el a repertoárról.

mikor: 19.30; hol: Müpa; mennyi: 2200–5900 Ft; további információ

január 19.

Harcsa Veronika és zenésztársai – Ferences jótékonysági est az autizmussal élőkért

Hárfaművésszel ritkán láthatjuk Harcsa Veronikát, de ezen a különleges jótékonysági esten Razvaljajeva Anasztáziával lép színpadra hárfa-ének felállásban, hogy a száz éve elhunyt Claude Debussy legszebb dalait öltöztessék vadonatúj köntösbe. Most a főszerep a légiességé és a sotto voce énektechnikáé. Az est második részében Harcsa Veronika állandó partnerével, Gyémánt Bálint gitárossal folytatja zenei kalandozását a jazztől a barokkig.

mikor: 19.30; hol: Zeneakadémia; mennyi: 1400–4900 Ft; további információ

január 20.

Dimitry Yurovski és a MÁV Zenekar

Sofja Gülbadamova repertoárjában kiemelt jelentőséggel vannak jelen Dohnányi Ernő művei, amelyeket nem csak előad, hanem nyilatkozatokban, előadásokban is népszerűsít. Az est karmestere, Dmitry Jurowsky, a világhírű Vladimir Jurowsky öccse, aki a zongoraverseny mellett Rachmaninov Szimfonikus táncok című művét is dirigálja. Édesapjuk egykor rendszeres vendége volt a MÁV Szimfonikusoknak.

mikor: 18.00; hol: Olasz Intézet; mennyi: 3500–4000 Ft; további információ

január 21.

Radu Lupu és a BFZ

– fotó: Felvégi Andrea

Két nehéz vajúdás annál elsöprőbb eredményét, Schumann egyetlen zongoraversenyét és Rachmaninov filmzenékre emlékeztető II. szimfóniáját vezeti fel ezen a koncerten a fuvolások egyik legkedvesebb darabja, Bach h-moll zenekari szvitje. A zongoránál a Grammy-díjas Radu Lupu.

mikor: 19.45; hol: Müpa; mennyi: 2700–14.300 Ft; további információ

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!