Bach és a Bartók Rádió is mindenkinek szól – #Papagenda

Bach Mindenkinek fesztivál - fotó: bachmindenkinek.hu

Az egész világra kiterjedő zenei fesztivál az egyik legjelentősebb zeneszerzőre emlékezve, és a legnagyobb hagyományú magyar klasszikus zenei adó névadójának születésnapjára időzített ünnepi műsorfolyam, azaz Bach Mindenkinek Fesztivál és A Bartók Rádió Napja. Mindkét programsorozat bősége, sokszínűsége és ingyenessége arra bizonyíték, hogy – egy újabb nagyságot idézzünk – a zene valóban mindenkié.

Ingyenes zenei programok március 18. és 24. között

március 19.
19.00 Régi Zeneakadémia, Kamaraterem – Kitagawa Chisa (hegedű) kamaraestje

március 20.
16.00 Solti Terem – Losonci Luca (fagott) diplomakoncertje

március 21.
19.00 Régi Zeneakadémia, Kamaraterem – A Kökény Quartet koncertje

március 23.
Márványterem, 6-os s túdió – A Bartók Rádió Napja (a részletes programért görgessen lejjebb!)

március 24.
20.00 Solti Terem – Kóta Donát (cselló) diplomakoncertje

Bach Mindenkinek

Dale Henderson 2010-ben gondolt egyet, és csellójával lement a New Yorki-i metróba. Ekkor még valószínűleg nem tudta, hogy példáját világszerte követik majd a muzsikusok, hogy aluljárókban, tereken, templomokban népszerűsítésék Bach zenéjét. Idén sem lesz ez másképp – Budapesten sem. A március 18. és 24. között zajló ingyenes eseménysorozat részletes programja megtalálható a Papageno különszámában is.

Ide kapcsolódik:
Bach Mindenkinek Fesztivál 2019 - különszám

Nyikolaj Luganszkij zongoraestje

A hamis zongorázáson nevelkedett művész, már egészen fiatalon javítgatni kezdte édesapja oda nem illő hangjait, azóta pedig Rachmaninov és Chopin életművek megkerülhetetlen tolmácsolója lett. A Zeneakadémián rendezendő március 19-i koncertre Debussy- és Szkrjabin-programmal készül.

Mariss Janons – fotó: Marco Borggreve

Mariss Jansons és a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara

Német zenekar francia programmal. Berlioz, Poulenc és Saint-Saëns műveit hozza a Bécsi és a Berlini Filharmonikusok tiszteletbeli tagjává választott lett karmester március 19-én Budapestre, a Müpa orgonáját pedig a magyar közönség előtt jól ismert honfitárs, Iveta Apkalna szólaltatja meg

Söndörgő – fotó: ©The Orbital Strangers Project

Söndörgő

A világ jelenleg egyik legfelkapottabb magyar world music zenekara egyben a legmenőbb délszláv muzsikát játszó tamburazenekara is: az Eredics testvérek által alapított Söndörgő már a nyolcadik lemezénél tart, amelynek világkörüli turnéjának (igen!) nyitó koncertjét a Zeneakadémián tartják március 20-án. Bartók Béla, Vujicsics Tihamér, Vikár Béla rulez!

A száz éve született svéd ikon – fotó: Ingmar Bergman Alapítvány

Bergman 100 – Töréspontok

A Bergman Zenéje projekt Ingmar Bergman életművének komolyzenei vonatkozásait helyezi fókuszba. A sorozat második, Töréspontok című koncertjén március 21-én a Három Hollóban olyan jelenetekben megszólaló zenékből hangzik el válogatás, melyekben a szereplők visszafordíthatatlan változásokkal néznek szembe.

Veér Mátyás – fotó: Hamza Saad

A Bartók Rádió Napja

Bartók Béla születésnapja alkalmából idén is megrendezik a Bartók Rádió napját március 23-án a Márványteremben és a 6-os stúdióban. 11 órakor a gyerekeket és a gyereklelkű felnőtteket várják A Félhetetlen című Grimm-meséből készült darabra, 14 órakor a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus 50 éves jubileumi sorozatának keretében ad koncertet, 15 órakor Demény Balázs (zongora) és a Somogyi Vonósnégyes hangversenye. Ezt követi a Bartók Rádió kvízjátéka közönség- és hallgatói kérdésekkel, a műsorvezetők és a művészcsapat közreműködésével. 17.30-kor Veér Mátyás (basszusharsona), a 2017. évi I. Budapesti Nemzetközi Harsonaverseny győztese játszik és Mali Emese zongorázik, 18.30-tól pedig a Sárik Péter Trió X Bartók című lemezének bemutató koncertjére kerül sor. A programok ingyenesek.

Ide kapcsolódik:
Új, Bartók-lemezzel jelentkezik a Sárik Péter Trió