Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Bach és a Bartók Rádió is mindenkinek szól – #Papagenda

Bach és a Bartók Rádió is mindenkinek szól – #Papagenda

Az egész világra kiterjedő zenei fesztivál az egyik legjelentősebb zeneszerzőre emlékezve, és a legnagyobb hagyományú magyar klasszikus zenei adó névadójának születésnapjára időzített ünnepi műsorfolyam, azaz Bach Mindenkinek Fesztivál és A Bartók Rádió Napja. Mindkét programsorozat bősége, sokszínűsége és ingyenessége arra bizonyíték, hogy – egy újabb nagyságot idézzünk – a zene valóban mindenkié.

Ingyenes zenei programok március 18. és 24. között

március 19.
19.00 Régi Zeneakadémia, Kamaraterem – Kitagawa Chisa (hegedű) kamaraestje

március 20.
16.00 Solti Terem – Losonci Luca (fagott) diplomakoncertje

március 21.
19.00 Régi Zeneakadémia, Kamaraterem – A Kökény Quartet koncertje

március 23.
Márványterem, 6-os s túdió – A Bartók Rádió Napja (a részletes programért görgessen lejjebb!)

március 24.
20.00 Solti Terem – Kóta Donát (cselló) diplomakoncertje

Bach Mindenkinek

- hirdetés -

Dale Henderson 2010-ben gondolt egyet, és csellójával lement a New Yorki-i metróba. Ekkor még valószínűleg nem tudta, hogy példáját világszerte követik majd a muzsikusok, hogy aluljárókban, tereken, templomokban népszerűsítésék Bach zenéjét. Idén sem lesz ez másképp – Budapesten sem. A március 18. és 24. között zajló ingyenes eseménysorozat részletes programja megtalálható a Papageno különszámában is.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Bach Mindenkinek Fesztivál 2019 - különszám

Nyikolaj Luganszkij zongoraestje

A hamis zongorázáson nevelkedett művész, már egészen fiatalon javítgatni kezdte édesapja oda nem illő hangjait, azóta pedig Rachmaninov és Chopin életművek megkerülhetetlen tolmácsolója lett. A Zeneakadémián rendezendő március 19-i koncertre Debussy- és Szkrjabin-programmal készül.

Mariss Janons – fotó: Marco Borggreve

Mariss Jansons és a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara

Német zenekar francia programmal. Berlioz, Poulenc és Saint-Saëns műveit hozza a Bécsi és a Berlini Filharmonikusok tiszteletbeli tagjává választott lett karmester március 19-én Budapestre, a Müpa orgonáját pedig a magyar közönség előtt jól ismert honfitárs, Iveta Apkalna szólaltatja meg

Söndörgő – fotó: ©The Orbital Strangers Project

Söndörgő

A világ jelenleg egyik legfelkapottabb magyar world music zenekara egyben a legmenőbb délszláv muzsikát játszó tamburazenekara is: az Eredics testvérek által alapított Söndörgő már a nyolcadik lemezénél tart, amelynek világkörüli turnéjának (igen!) nyitó koncertjét a Zeneakadémián tartják március 20-án. Bartók Béla, Vujicsics Tihamér, Vikár Béla rulez!

A száz éve született svéd ikon – fotó: Ingmar Bergman Alapítvány

Bergman 100 – Töréspontok

A Bergman Zenéje projekt Ingmar Bergman életművének komolyzenei vonatkozásait helyezi fókuszba. A sorozat második, Töréspontok című koncertjén március 21-én a Három Hollóban olyan jelenetekben megszólaló zenékből hangzik el válogatás, melyekben a szereplők visszafordíthatatlan változásokkal néznek szembe.

Veér Mátyás – fotó: Hamza Saad

A Bartók Rádió Napja

Bartók Béla születésnapja alkalmából idén is megrendezik a Bartók Rádió napját március 23-án a Márványteremben és a 6-os stúdióban. 11 órakor a gyerekeket és a gyereklelkű felnőtteket várják A Félhetetlen című Grimm-meséből készült darabra, 14 órakor a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus 50 éves jubileumi sorozatának keretében ad koncertet, 15 órakor Demény Balázs (zongora) és a Somogyi Vonósnégyes hangversenye. Ezt követi a Bartók Rádió kvízjátéka közönség- és hallgatói kérdésekkel, a műsorvezetők és a művészcsapat közreműködésével. 17.30-kor Veér Mátyás (basszusharsona), a 2017. évi I. Budapesti Nemzetközi Harsonaverseny győztese játszik és Mali Emese zongorázik, 18.30-tól pedig a Sárik Péter Trió X Bartók című lemezének bemutató koncertjére kerül sor. A programok ingyenesek.

Ide kapcsolódik:
Új, Bartók-lemezzel jelentkezik a Sárik Péter Trió

Horváth Balázs zeneszerzői koncertje

A Fugában március 24-én mutatkozik be új kompozícióival Horváth Balázs. A Zeneakadémia zeneszerzés szakán Jeney Zoltán, Bozay Attila és Vajda János növendéke volt. 1999-ben diplomázott. Ugyanezen év szeptemberétől 2002-ig a Zeneakadémia zeneszerzés DLA-programjának doktorandusz hallgatója. 2002 szeptemberétől az egyetem adjuntusaként, zeneszerzést, ellenpontot, zeneelméletet tanít. DLA fokozatát 2005 októberében szerezte meg. Számos nemzetközi kurzus résztvevője volt. Több bemutatója hangzott el már Magyarországon és külföldön egyaránt. Istvánffy Benedek- és Erkel Ferenc-díjas. Szerzőként együtt dolgozott többek között Eötvös Péterrel, Fekete-Kovács Kornéllal, Rivka Golanival, Bársony Péterrel, Keller Andrással, Rácz Zoltánnal, Joel Sachsszal, Serei Zsolttal, Tihanyi Lászlóval, Vajda Gergellyel, Pierre-André Valade-dal, Howard Williamsszel, Pablo Rus Brosetával, valamint az Amadinda Ütőegyüttessel, a Budapest Saxophone Quartettel, a Componensemble-val, a Concerto Budapesttel, az Ensemble Modernnel, a ‘de ereprijs’ együttessel, a Göteborg Symfonikerrel, a Horvát Rádió Big Bandjével, az Intermoduláció Kamaraegyüttessel, a Modern Art Orchestrával, az MR Szimfonikusokkal, az RSO Wiennel, a New Juilliard Ensemble-vel, a Tokyo Sinfoniettával, az UMZE Kamaraegyüttessel, a Savaria Szimfonikus Zenekarral.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!