Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Tehetségek és különlegességek november utolsó koncertajánlójában – #Papagenda

Tehetségek és különlegességek november utolsó koncertajánlójában – #Papagenda

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„András zárja a hegedűt” –  azaz kezdődik az advent, a lecsendesülés, az ünnepre készülődés ideje. Advent első vasárnapjával zárul a hét, ezért a hét koncertajánlatában igyekeztünk figyelembe ezt a népi bölcsességet is.

Ingyenes koncertek november 25. és december 1. között

november 25.
18.00 BMC Könyvtár – Mustmeet Composers: Hanspeter Kyburs (Rohmann Ditta, Philipp György, Kiss Péter)
19.30 Szent Imre Ház – Zsivajgó természet -(Sudár Annamária és Huzella Péter Kosztolányi-estje)
20.00 Fonó – Fonó Session
21.00 Szimpla Kert – Szimpla táncház
22.00 BJC – LFZE Monday Open Jam

november 26.
18.00 FSZEK Zenei Gyűjtemény – Házimuzsika Illés Eszterrel és Mikola Évával
20.00 Pótkulcs – Folkkocsma a Vígzenészekkel

november 27.
22.00 BJC – Wednesday Open Jam

november 28.
20.30 Fonó – Kamaracsütörtök (Novan experiment)

november 29.
22.30 BJC – Free BJC Jam Session

november 30.
16.30 ÓKK Csillaghegyi Közösségi Háza – András-napi vigadalom
18.00 BMC Könyvtár – Custos Viol Consort
18.00 ELTE Egyetemi Könyvtár – Capella Silentium
19.30 Pesterzsébeti Árpád-házi Szent Erzsébet főplébánia – Beethoven: C-dúr mise
22.30 BJC – Free BJC Jam Session

december 1.
17.00 Óbudai Társaskör – Nyitrai Marianna (ének), Juhász Zoltán (furulya), Üsztürü Zenekar
19.00 Nádor Terem – Baráth András (zongora)

Bizonyos programok regisztrációhoz kötöttek. Kérjük, minden esetben érdeklődjön a koncert szervezőjénél.

A közelítő tél

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Goldmark Károly bécsi otthona

November 25-én az Óbudai Társaskörben két izgalmas darab csendül fel, Mendelssohn a-moll vonósnégyese és Goldmark Károly Desz-dúr zongoraötöse, azaz az egyik első kompozíció Mendelssohntól és az utolsó befejezett mű Goldmarktól, ráadásul a két remekmű története számtalan módon kapcsolódik. Ez is kiderül a esten, amelynek közreműködői Rácz József, Bíró Tamás (hegedű), Török Mátyás (brácsa), Rönkös Ildikó (gordonka) és Kassai István (zongora), házigazdája pedig Tóth Endre zenetörténész.

King’s Singers

Ide kapcsolódik:
Két énekes is elköszön a The Kings’s Singers együttesétől

Royal Blood, vagyis királyi vér – ez a többértelmű címadás a Tudor-kort és annak színes egyéniségű uralkodóit állítja a középpontba a King’s Singers november 27-i koncertjén a Zeneakadémián. Így a nagy természetű és viharos uralkodású VIII. Henriket, aki oly szerteágazó tevékenységei közepette nem mellesleg csiszolt ízlésű komponista volt. No meg az ő (és persze Boleyn Anna) nehéz ifjúságú leányát, I. Erzsébetet, akinek művészetpártolását és egész dicsőséges korszakát a következő Erzsébet-kor hajnalán, 1953-ban Benjamin Britten is megörökítette a maga Gloriana című operájában. Byrd és Tomkins művei mellett ennek az operának az egyik részlete is megszólal majd a koncerten, hiszen az összeállítás az örökségre is kitekint.

Canzoni e Quartettini

Nemzeti Énekkar – fotó: Csatlós Norbert

A Nemzeti Énekkar estjének olasz elnevezése (dalok és kvartettek) az olasz bel canto két nagy mesterének köszönhető. A november 28-i est helyszíne a Magyar Nemzeti Múzeum, a műsorban Rossini és Donizetti különleges szépségű áriáit és együtteseit hallhatja a közönség. A hamisítatlan olasz muzsika meghatározó szerepet játszó, elfogulatlan vidámságát, drámaiságát és karaktergazdagságát élvezhetjük a Nemzeti Énekkar művészei és Bizják Dóra zongoraművész tolmácsolásában.

Pannon Filharmonikusok

Pannon Filharmonikusok Zenekar – fotó: Bublik Róbert

A november 29-i, Vándorutak címet viselő koncerten a Müpában négy mű csendül fel. Frank Herbert sci-fi író szerint „az ember a múltban találja meg a jövőjét, s mindkettő része egy oszthatatlan egésznek”. Pszükhé és Erósz ókori mítosza ihlette César Franck utolsó szimfonikus költeményét. Az Egy vándorlegény dalai sok tekintetben Schubert dalaira emlékeztető szövegét maga a zeneszerző, Gustav Mahler alakította ki A fiú csodakürtje című népköltészeti gyűjtemény versei nyomán. Az utókorra nagy hatást gyakorló ciklus első és utolsó változata között tizenkét év telt el, a dalok részletei Mahler időközben keletkezett műveiben is visszaköszönnek. Az est során elhangzik Brahms III. szimfóniája, amelyben a szerző egyedi módon vegyíti a Richter János és Eduard Hanslick által is említett hősiességet a Bachig visszavezethető protestáns zenei gondolkodásmóddal. Brahmsot nehéz lenne magyar zeneszerzőnek nevezni, de tény, hogy egyedülállóan közeli kapcsolatok fűzték a korabeli magyar zenei élethez. Az általa feldolgozott-komponált Magyar táncok jelentős szerepet játszottak a 19. századi zenei style hongrois kialakulásában. Az esten a több mint kétszáz éves múltra visszatekintő Pannon Filharmonikusokat Vass András vezényli, a baritonszólót a jövő egyik nagy reménysége, Ludwig Mittelhammer énekli.

Káli Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar

Ide kapcsolódik:
Káli Gábor: „A koncertre felkészített zenekart a pódiumon kell újjávarázsolni”  

Az est karmester idén mutatkozhatott be a Salzburgi Ünnepi Játékokon, most pedig Mozart és Sosztakovics első szimfóniáját hozza a november 30-i koncertre a Zeneakadémiára, amelyen Szentpáli Roland Tarkövi Gábornak írt trombitaversenye is megszólal, ezúttal Pálfalvai Tamás előadásában.

Kaláka 50

Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs – fotó: Lili Productions

Négy énekhang, klasszikus és népi hangszerek együttes játéka, harminc album, mintegy ezer dal és sok-sok ezer Kaláka-koncert: a zenekar 2000-ben Kossuth-díjat, 2004-ben Prima Primissima-díjat, 2014-ben pedig Magyar Örökség-díjat vehetett át. Az ötvenedik születésnap alkalmából adnak koncertet november 30-án a Müpában többek között Palya Beával, Kiss Tiborral, Szűcs Krisztiánnal, Ferenczi Györggyel és az „exekkel”, Huzella Péterrel, Major Gáborral és Mikó Istvánnal.

Hommage à Luciano Berio

Ide kapcsolódik:
Kiválasztották az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának 2020-as résztvevőit

Az Eötvös Péter Alapítvány nemzetközi karmester mesterkurzusát lezáró november 30-i koncert a BMC-ben egyben az alapítvány 2019-es mentorévének a zárása is, különleges programmal. Egyrészt két új művet is hallhatunk a fiatal mentorált zeneszerzőktől, Luciano Berio által inspirálva, valamint a kurzus vendégprofesszorának, a svájci Hanspeter Kyburznak is elhangzik Réseaux című alkotása, magyaroszági bemutatóként. A kurzuson és a koncerten is az UMZE Kamaraegyüttes közreműködik, a kortárs zenei repertoár szakértő tolmácsolói: előadásukban hallhatjuk a már kortárs klasszikusnak számító Berio-műveket.

Cimbalomgála

Ide kapcsolódik:
Magyar sikerek a BMC nemzetközi cimbalomversenyén

A cimbalom a 21. században – ezzel a mottóval rendezi meg a Müpa hetedik alkalommal Világraszóló című fesztiválját. Az eddigieknek köszönhetően immár nem lehet kétséges: a magyar cimbalom több mint hungarikum, mindenestül világraszóló csoda. A december 1-ji koncert fellépői Szakály Ágnes, Balogh Kálmán, Lukács Miklós, Szalai András, továbbá a BMC Nemzetközi Cimbalomverseny 2019 díjazottjai: Mykhaylo Zakharya, Szabó Dániel, Gódor Erzsébet, Ürmös Sándor, továbbá más hangszerek elismert muzsikusai, köztük Rohmann Ditta, Győri Noémi, György Mihály, Novák Csaba és Dominko István.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X