Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció A magyar történelemből merítenek az Udvari Kamaraszínház előadásai

A magyar történelemből merítenek az Udvari Kamaraszínház előadásai

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mottójának és alapítási céljainak megfelelően az Udvari Kamaraszínház olyan műhelyszínház, amely a jelenünket eredményező múltunkat viszi színre. 2016-ban a színház „A világ magyarságáért” elismeréssel lett kitüntetve, 2019-ben pedig Kálló Béla, a társulat vezető színművésze Jászai Mari-díjat kapott.

- hirdetés -

A történelem örök és kifogyhatatlan téma, ami hivatástudattal, hazaszeretettel és nemzeti értékeink megőrzésébe vetett hittel párosulva igazán érdekes és izgalmas előadásokat tud létrehozni. Az elmúlt, közel húsz évben több mint kétszáz helyen lépett fel a társulat, és szeretnék, ha minél többen megismernék őket, határon innen és túl. Színházi munkájuk során az alkotók, történészek segítségével olyan eseményeket keresnek meg a magyar múltból, amelyek alkalmasak arra, hogy belőlük színpadi művek szülessenek. A színház célja elsősorban a gondolatébresztés, és másodsorban a szórakoztatás.

Fehér Szarvas

Az utolsó koronázott magyar király, IV. Károly hazatérésére tett kísérletekről, és az ezt övező szervezkedésekről eddig még senki nem írt színdarabot. Az Andrási Attila, a színház alapítója és művészeti vezetője, által írt színdarab témája sorsok lendületes ütközése, egy világ, amely végleg tovatűnik. Magyarország 1920-as szétszabdalása akkor is, és most is fájó téma annak, aki a magyar történelem iránt igazán érdeklődik, vagy éppen színházban, előadás formájában akar foglalkozni ezzel. Az előadás az egyik szálon bemutatja, hogy mi történik a magyar úrral és feleségével immár román földön: birtokukat elveszik, udvarházukat kirabolják, kertjüket kifosztják, és zaklatják őket a Securitate emberei, valamint ezen felbátorodva a saját cselédeik is. Az elcsatolt területekről menekül a magyarság meghatározó rétege. A második felvonásban már Budapesten vagyunk, ahol az utolsó koronázott magyar király hazatérését készíti elő egy végsőkig elszánt csapat. Egy ilyen fontos történelmi pillanatban is ott van a mindenkori ember életében a szerelem, az ármány, a kémkedés, a féltékenység, és ezek mind hozzájárulnak sorsok tönkretételéhez, vagy éppen a felemelkedéshez, akár a történelem menetéhez is.

A szereplők életén, megpróbáltatásain keresztül valós képet kapunk a ’20-as évek elejének magyar viszonyairól, s példát bátorságból, hitből, hazaszeretetből és szerelemből.Az előadás gondolkodásra késztet, valamint arra, hogy levegyük álarcainkat, mert az számít igazán, ami alatta van. S mint hajdan Nimród fiait, talán minket is tud vezetni a fehér szarvas.

Az Udvari Kamaraszínház küldetésének tekinti, hogy a magyar történelmen alapuló előadásait akár a legkisebb faluba is elvigye, a kőszínházak mellett. Budapesti nézőik a Duna Palotában tudják megtekinteni előadásaikat. Legközelebb 2019. április 29-én játsszák a Fehér Szarvas című előadásukat.

Előadás időpontja: április 29. 19 óra – Duna Palota; bővebb információ ide kattintva.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X