Papageno Radio
- hirdetés -
PR Dragomán György: „Egymás szerkesztői vagyunk minden pillanatban”

Dragomán György: „Egymás szerkesztői vagyunk minden pillanatban”

Mintegy 30 éve alkotnak egy párt, és ugyancsak ennyi ideje kísérik figyelemmel egymás írói munkáját, pályafutását. Bár nap mint nap sokat beszélgetnek, így is maradnak olyan területek, amelyek a másik számára ismeretlenek. Dragomán György és Szabó T. Anna június 30-án a Benczúr Kerti Estéken belül nyilvánosan beszélget olyan témákról, amelyek akkor és most foglalkoztatják őket.

– Hogyan inspirálják egymást az írásban?

– Nagyon régóta, 16 éves korunktól kezdve írunk együtt, egymásnak, egymás mellett vagy egymás ellenére. Párhuzamosan dolgozunk, naponta olvassuk a másik írásait, így egymás szerkesztői vagyunk minden pillanatban.

– Van befolyásuk arra, hogy milyen lesz a másik szövege?

– Nincsen befolyásunk, hiszen az írás egy magányos és intim folyamat. Még akkor sem tudjuk soha, hogy mit ír éppen a másik, ha karnyújtásnyira ülünk egymástól vagy ha ugyanazon a témán dolgozunk. Csak akkor látjuk egymás szövegét, amikor már elkészültünk vele.

– Általában mit mondanak olyankor az adott írásra?

– Azt szoktuk kérdezni egymástól, hogy működik-e, érthető-e, amit írtunk. Engem egyébként általában meglepnek Anna írásai, hiába ismerem nagyon-nagyon jól őt. Néha olyan is előfordul, hogy elemezzük a szöveget vagy javaslunk valamit, de ez nem annyira jellemző.

– Milyen módon segítik még egymás munkáját?

– Szoktunk egymásnak témákat ajánlani. Például ha meglátunk egy képet vagy cikket, ami inspirálhatja a másikat, akkor azt elküldjük neki.

– Hogyan építik fel a beszélgetést a Benczúr Kerti Estékre?

– Mivel 16 éves korunk óta együtt élünk és itthon dolgozunk, mindennap nagyon sokat beszélgetünk. Amikor elkezdtünk közös esteket tartani, arra jöttünk rá, hogy valójában nyilvánosan folytatjuk azt a beszélgetést, amit otthon is folytatnánk. Ettől lesz ez nagyon izgalmas, mert sokszor olyasmi is kiderül a másikról, amit korábban még nem tudtunk.

– Milyen témát választanak a mostani estre?

– Nincsenek meglévő paneljeink arra, hogy egy adott estet hogyan vigyünk végig. Általában aznap találjuk ki a kérdést, amiről beszélni fogunk. Ebből kifolyólag mindig egy improvizatív, élesben történő beszélgetés alakul ki köztünk, ami kapcsolódhat az alkotáshoz vagy valamelyikünk könyvéhez.

– Hogyan reagál a közönség az ilyen típusú estekre?

– Sokszor a nézők is bekapcsolódnak, kérdéseket tesznek fel, így egy élő beszélgetés tud kialakulni. Emiatt is válnak nagyon egyedivé ezek az estek.

Benczúr Kerti Esték

 

Kéz a kézben

Szabó T. Anna és Dragomán György irodalmi estje

2021.06.30. 19:00

(Esőnap: 2021.07.01.)

Jegyvásárlás

* Az interjút Tuska Borbála készítette.

Promóció

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.