Papageno Radio
Színház SZFE Szarka Gábor: „Vannak hallgatók, akik már csak álszolidáritásból tartanak ki”

Szarka Gábor: „Vannak hallgatók, akik már csak álszolidáritásból tartanak ki”

Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja az Info Rádiónak adott interjút, amelyben elmondta, hogy tudomása szerint „fogy az egyetemfoglalók lelkesedése”.

Nem próbálnak meg bejutni az egyetem épületébe – szögezte le a kancellár mert lehetőséget akarnak adni azoknak a diákoknak a tanulásra, „akik nem értenek egyet” a blokádot szervezőkkel.

„Én azt hallom, hogy eléggé komoly feszültségek vannak odabent” – fogalmazott Szarka Gábor bizonyítékként kezelve ezzel kapcsolatban a Vidnyánszky Attila által az EP-meghallgatáson bemutatott fotókat, amik a benti állapotokról tanúskodnak.

Ide kapcsolódik:
Meghallgatta az Európai Parlament az SZFE ügyében szemben álló feleket

A kancellár elmondása szerint tudomása van olyan diákokról, akik „már meggondolták magukat, vagy csak álszolidaritásból tartanak ki”. Számukra az ígéri, hogy elindulhat a félév. Az egyetemen hétfőig tart az elrendelt őszi szünet, utána a tanítás az egyetemfoglalók által alakított „tanköztársaság” keretein belül az épületben folytatódik, Szakra a formális oktatás megkezdésével kapcsolatban viszont úgy látja, „veszélyben a félév.” Megismételte, hogy előbb-utóbb „minden diáknak nyilatkoznia kell” arról, hogy együttműködik-e az új, általuk el nem ismert vezetéssel.

Ide kapcsolódik:
SZFE – Mindenkinek nyilatkoznia kell, hogy együttműködik-e az új vezetéssel

A kancellár állításaival szemben a hvg.hu riportjából az derül ki, hogy a blokád fenntartásában az egyetem mind a 350 nappali szakos diákja részt vesz, és többen a kb. 80 fős doktori képzésből, sőt az Erasmus-hallgatók is. Hogy miként zajlanak a bázisdemokrácián keresztül megvalósuló blokád mindennapjai, arról itt lehet bővbben olvasni.

Ide kapcsolódik:
„Mintha nem kérnének a szabadságból” – Palkovics László az SZFE-ről

Az SZFE hallgatói mindeközben a hét elején ismét jelezték, hogy ők csak Palkovics Lászlóval és a fenntartó Innovációs- és Technológiai Minisztériummal ülnének le tárgyalni, aki pedig azt nyilatkozta, hogy az SZFE-ügy „nem az egyetemi autonómiáról szól”, hanem az oktatók „ideológiai okokból használják fel a hallgatókat” az ellenállásra. Hangsúlyozta, hogy elégedettek a kuratórium munkájával elégedett.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!