Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Bagossy László: „A működésünk feltételeinek megteremtésén dolgozunk”

Bagossy László: „A működésünk feltételeinek megteremtésén dolgozunk”

Bagossy László, az SZFE Színházművészeti Intézetének korábbi vezetője, a Freeszfe Egyesület képviselője a HírKlikknek adott interjút, melyben többek között az oktatók felmondásáról és az egyesület terveiről beszélt.

- hirdetés -

– Az SZFE-től felállt „26-ok” együtt maradnak?

- hirdetés -

– Igen, igyekszünk. Sok olyan tanár is velünk tart, akik már korábban felmondtak és olyanok is, akik sosem tanítottak az egyetemen. Világszínvonalú tanárgárda állt össze, akikkel a megfelelő időben majd a nyilvánosság elé fogunk állni. Most a működésünk feltételeinek megteremtésén dolgozunk, hazai és nemzetközi támogatók segítségével. Egy hivatalos egyetemi akkreditáció megszerzése hosszabb időt venne igénybe, ebben egyelőre nem gondolkodunk. A felsőoktatás ráadásul állami monopólium, és az ellenséges politikai közeg sem adna most ehhez reményt.

Ide kapcsolódik:
Upor László: „Rossz értelemben vett nemzeti oktatás lehet az egyetemen”

– Terveznek-e egy, a CEU-hoz hasonló működési struktúrát?

– Jó példa a CEU esete, ott az állam elbukta a nemzetközi pert. De a CEU már nem szándékozik visszaköltözni Bécsből Budapestre. Gondolom, nem tekintik biztonságos környezetnek Magyarországot, amit tökéletesen megértek. Ráadásul Palkovics miniszter már jelezte, hogy ha kell, akkor egy új szabályozás alá vetik a külföldön akkreditált egyetemeket, „mondjuk a bajorra”, amihez szükség lesz egy hazai (általuk felügyelt) társegyetemre is. Mindez félreérthetetlen üzenet mindenkinek, aki ma Magyarországon egyetemi autonómiáról álmodozik.

Az interjú teljes terjedelmében itt tekinthető meg.

(Via HírKlikk)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.