Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Véget ér az SZFE-sztrájk, de az ellenállás folytatódik

Véget ér az SZFE-sztrájk, de az ellenállás folytatódik

Sajtótájékoztatót tartott a Színház-és Filmművészeti Egyetem sztrájkbizottsága. Bejelentették, hogy mivel nincs kommunikáció, az oktatók befejezik a 101 napja tartó sztrájkot.

- hirdetés -

Elmondták, hogy levelet Szarka Gábor és Novák Emil levélben értesítette a bizottságot, hogy a munkáltató, érintettsége hiányában a maga részéről lezártnak tekinti a sztrájktárgyalásokat.

- hirdetés -

„A sztrájkoló oktatók úgy vélik, a köztük és a vezetés között lévő kommunikációs ív lejtmenet: nem látják annak esélyét, hogy az egyeztetés megtörténjen, ezért nem folytatják tovább ezt a típusú fórumkeresést, de azon dolgoznak, hogy sokkal hatásosabb, érvényesebb eszközökkel folytassák az ellenállást” – számolt be róla a hvg.hu.

A sztrájk október elsején kezdődött, azon a napon, amikor lejárt az intézmény átszervezése miatt távozó vezetőség felmondási ideje. Az induláskor öt pontos követelést fogalmaztak meg:

  • Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
  • Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
  • Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
  • Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
  • Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

Az SZFE új vezetése a sztrájk jogszerűségét bíróságon támadta. A Fővárosi Törvényszék fellebbezés után a bíróság a sztrájkot másodfokon, majd újra elsőfokon jogszerűnek ítélte.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X