Papageno Radio
Rádió Papageno Klasszik Horváth Zsolttól a budapesti falak történetéig – Papageno Klasszik

Horváth Zsolttól a budapesti falak történetéig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása május 1-jén lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Horváth Zsolttal, Mona Dániellel, Steidl Zsófiával és Vincze Miklóssal.

Hosszabbított Horváth Zsolt

Újabb öt esztendőn át Horváth Zsolt jelenlegi igazgató vezetheti a pécsi Pannon Filharmonikusokat. Horváth Zsolt 2003 óta, megszakítások nélkül tölti be igazgatói posztját a zenekar élén, s jelenlegi – öt évre szóló – megbízatása június 30-án járt volna le. A januárban meghirdetett vezetői pályázatra egyedüliként jelentkezett. A Bécsi Zeneakadémián és a Pécsi Tudományegyetemen végzett trombitaművész-közgazdász munkájának köszönhetően a PFZ mára országos és nemzetközi szinten is kiemelkedő zenei együttessé vált.

Ide kapcsolódik:
Horváth Zsolt: „A PFZ az együttműködés, a minőség és a megújulás zenekara”

Az igazgató eddigi munkája során számos innovatív elképzelést valósított meg, elindította a zenekar közönségnevelő programját, tudatosan megtervezett marketing- és kommunikációs tevékenységet folytatott, valamint sokrétű partnerkapcsolati hálót épített ki szakmai, gazdasági, oktatási, illetve egyházi partnerekkel egyaránt.

Horváth Zsolt - fotó: Gyarmati Csaba
Horváth Zsolt – fotó: Gyarmati Csaba

Horváth Zsolttal arról is beszélgetünk, hogy mire a legbüszkébb az elmúlt évekből emberi és szakmai szempontból; MBA diplomamunkájában a magyarországi szimfonikus zenekarok piaci jelenlétét és marketingtevékenységét kutatta: ebből mit lehetett gyakorlati szempontból beépíteni a Pannon Filharmonikusok életébe? Az a tény, hogy közgazdászként is látja a zenekar vezetésének kérdéseit, milyen új vonalakat hozott be a zenekar életébe? A kulturális élet újraindulásával mi a mostani legközelebbi célja?

Bajazzók titkai az OperaSzerdában

Verista operák gyöngyszemeivel folytatódik az OperaSzerda sorozat május 5-én, amelyben Pietro Mascagni és Ruggero Leoncavallo operáinak legszebb részei hangzanak majd el online közvetítés formájában. Bizonyára minden operarajongó számára felejthetetlen zenei és vizuális emlék marad Mascagni Parasztbecsület című egyfelvonásos operája, a verista stílus egyik legjelentősebb darabja. Az 1884-es bemutatón hatalmas siker volt a Giovanni Verga szicíliai költő Cavalleria rusticana című novellájára épülő előadás. A Parasztbecsület mellett nagyon gyakran felhangzik egy-egy koncerten Leoncavallo Bajazzók című operája is, amely egy megtörtént eseményen alapul, amelyen a komponista maga is részt vett.

Mona Dániel - fotó: Valuska Gábor
Mona Dániel – fotó: Valuska Gábor

Mindkét opera ugyanazon a pályázaton indult, de a Bajazzók csak két évvel később tudott sikeressé válni. A közelgő eseményen a művek koncertszerű keresztmetszeteit idézi fel László Boldizsár, Gál Erika, Dobi Kiss Veronika, Kelemen Zoltán és Kálnay Zsófia, Fekete Attila, Létay Kiss Gabriella, Szappanos Tibor, Nagy Zoltán, Mann György és Bakó Antal. Az est művészeti vezetője Aczél András és Harangi Mária, zongorán közreműködik Jean Klára, vezényel Kocsár Balázs és Kesselyák Gergely. Mona Dániel zenetörténészt, az est műsorvezetőjét arról is kérdezzük, a két operáról közismert tények, azaz a verista stílus és a versengés mellett milyen érdekes adalékok merülnek még fel, illetve mely részleteket választották ki az OperaSzerda számára?

Táncmozdulatok a Deák17-ben

Lépéslenyomatok címmel nyílt fotókiállítás a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában április 28-án. A Galéria célja, hogy a fiatalokkal megismertesse és megszerettesse a kortárs képzőművészetet, elmélyítse ismereteiket a vizuális kultúra területén, valamint lehetőséget biztosítson számukra bemutatkozásra. A Deák 17 Galéria 2014 óta mutatja be hazai képzőművészek, valamint 6 és 23 év közötti alkotók munkáit.

Lépéslenyomatok - forrás: Deák17
Lépéslenyomatok – forrás: Deák17

A néhány napja nyílt fotókiállításon a tánc és a mozdulatok egyszeri és megismételhetetlen volta jelenik meg. „Pillanatnyi állapotuk rögzítése szinte lehetetlen feladat, az évtizedek alatt mégis különböző technikák alakultak ki ennek a törékeny látványnak a megörökítésére.

A Lépéslenyomatok a századforduló időszakától napjainkig fotók, notációs rendszerek, sajtótörténeti anyagok, interjúk és a számítástechnika eszközeinek segítségével tesz fel kérdéseket a rögzítés, a fotográfus és a táncos együttműködéséről, a fényképek kontextustól függő értelmezéséről és a modern technika térhódításáról” – olvasható a tárlat ismertetőjében. A kiállító művészek: Antal Malvina, Dömölky Dániel, Molnár Levente, Vida Szabolcs és Zászlós Mariann; a tárlat kurátorai Somogyi-Rohonczy Zsófia, Szabó Zsófia és Steidl Zsófia, akitől azt is kérdezzük, miért éppen a tánc áll most a középpontban; kik nyitották meg a tárlatot, és a művészek hogyan kapcsolódnak a mozdulat művészetéhez?

Történetek Budapest falairól

„Budapest házfalai rengeteg dologról mesélnek. Szerelmek, szabadulások, zene és irodalom. Mindezek és még sok minden más leolvasható a házfalakról” – olvasható a Budapest – történet a falakon című rendhagyó virtuális városnézés ajánlójában. Az online séta az Erőművház tévén keresztül nézhető meg holnap estig, és további videókkal is várnak mindenkit a K11 Művészeti és Kulturális Központ, Erzsébetváros új közösségi tere és az ERőMŰVHÁZ programjai.

Budafoki út 17. - fotó: Polinszky Tibor / Budapest 100
Budafoki út 17. – fotó: Polinszky Tibor / Budapest 100

Budapest történetét virágzó, épülő, valamint hanyatló, pusztuló korszakok ismétlődő váltakozása jellemzi. A főváros ezeréves története az antik világból, a római korból is számos kulturális emléket hagyott, ahogyan a következő évszázadok is – és persze számunkra a most megcsodálható épületek mondják a legtöbbet. Erről és sok más kevésbé ismert történetről is hallhatunk Vincze Miklós kulturális újságírótól, a rendhagyó túra vezetőjétől.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. május 2-án, vasárnap este nyolc órától kerül sor. Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!