Papageno Radio
Blogok Debrecen Közvetítés - Hallgassuk együtt Beethoven nagyszabású VI. szimfóniáját

Közvetítés – Hallgassuk együtt Beethoven nagyszabású VI. szimfóniáját

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Kodály Filharmónia és a Papageno együttműködésében május 19-én 19:30-kor Beethoven VI. szimfóniáját közvetítjük. A Kodály Filharmonikusokat ezúttal Kollár Imre vezényli.

Beethoven VI. szimfóniáját az első programzenei alkotások között szokták emlegetni. Ez az állítás ugyan vitatható, de tény, hogy Beethoven ezzel a szimfóniával új utakra lépett, mert a természet-élmény szolgált ihlető forrásul számára.

A mű „A vidéki élet emlékei” alcímet kapta, és egyes tételei fölött is konkrét tartalmi utalásokat találunk. A szerző ezúttal felrúgta a hagyományosan négy pilléren álló szerkezetet, és egy ötödik tétellel tette teljessé a partitúrát.

Az első két tétel (I. – Vidám érzések ébredése a falura érkezéskor, II. – Jelenet a pataknál) hangulatfestő jellegét a harmadik, scherzo jellegű „Vidám paraszti mulatság” váltja fel. A mulatozásnak egy hirtelen kitörő vihar vet véget. A viharjelenet lezajlása után ismét kisüt a nap, majd hálaadó, békés pásztorének zárja le a rendkívüli alkotást.

kedd19máj(máj 19)19:30csüt21(máj 21)00:00TöbbnaposAjánljuk!Beethoven: VI. (F-dúr) szimfónia19:30 - 00:00 (21) Kölcsey KözpontMűfaj:klasszikusTulajdonságok:felvételről,ingyenes címkékdebrecen,jazz,kodály filharmónia

A szerzőtől származó utasítás egyértelműen megvilágítja a VI. szimfónia lényegét: „Mehr Ausdruck der Empfindung, als Malerei.” (Inkább az érzelmek kifejezése, mint természetfestés.)


* A koncertfelvétel 2020. február 11-én készült a debreceni Kölcsey Központban. A művet előadják a Kodály Filharmonikusok, Kollár Imre vezényletével.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X