Papageno Radio
Blogok Madridi mozaikok Puskás Ferenc éttermet és kolbászgyárat is nyitott Madridban

Puskás Ferenc éttermet és kolbászgyárat is nyitott Madridban

Puskás Ferenc kétségkívül az egyik leghíresebb magyar, aki valaha Madridban élt. A legendás focistának egy hosszabb kihagyás után sikerült újra labdába rúgnia a Real Madrid csapatában, közben tudatosan készült a visszavonulásra. Beiratkozott egy edzőiskolába, de ennél meglepőbb kezdeményezései is voltak: próbálkozott a debreceni kolbász gyártásával és egy étterem üzemeltetésével is.

Puskás Ferenc (1927-2006) az 1956-os forradalom leverésének hírére maradt külföldön, 1958-tól családjával Madridban telepedett le. Az emigrációja miatt eltiltott futbalista ekkor már tekintélyes túlsúllyal rendelkezett, de a Real Madrid csatáraként hamarosan alakját és hírnevét is visszanyerte, végül 39 évesen köszönt el a játéktól. Néhány héttel később máris elhelyezkedett edzőként, mindeközben azonban több, a gasztronómiával kapcsolatos üzletbe is belefogott.

Ide kapcsolódik:
Muráti Lili, aki spanyol nyelven is karriert tudott építeni

Puskás a kolbászgyáros
Puskás Öcsi még aktív focistaként néhány barátjával társulva nyitott egy kolbász-, pontosabban debreceni gyárat, ahol a régi hazai ízeket próbálta felidézni és ezáltal megszerettetni a spanyolokkal.

Puskás rajongása a lacikonyháért még gyerekkorából származott,

ugyanis amikor még Kispesten focizott, gyakran elnyerte a legjobb játékosnak járó kolbászt, amit egy kedves hentes, Józsi bácsi ajánlott fel.

A Salchichas Puskás reklámzászlaja focijelenettel - Forrás: todcollecion.net
A Salchichas Puskás reklámzászlaja focijelenettel – Forrás: todcollecion.net

A Salchichas Puskás (Puskás Kolbászok) márkát 1963-ban regisztrálták és a termék gyártása is hamarosan megindult.

Puskás reggelente saját maga járt a piacra, hogy a legjobb minőségű húst vásárolja meg alapanyagnak,

az alkalmazottai között ráadásul ott volt Józsi bácsi is, így a debreceni nem is lehetett volna autentikusabb.

A márkaépítéshez négy sárga kisteherautót és a Puskást ábrázoló logót is felhasználták. A képen a focista kezéből természetesen nem hiányzott a kolbász. Kis reklámzászlókat is készíttetett, méghozzá több változatban: az egyiken a csatár éppen – a sorfal fölött átemelve a labdát – könnyedén betalál a kapuba. Egy másikon pedig egy matador fogadja a közönség ovációját miközben a kimerült bika szarvát tartja. A két zászló szövege megegyezett: Puskás Kolbászok, a nagy spanyol márka. Lejjebb pedig Puskás Kolbászt éve ugyanezt csinálom.

Hiába volt azonban a gondos alapanyag-választás és a marketing, a magyarosan fűszerezett debreceni kolbász nem nyerte el a serrano sonkához szokott spanyolok tetszését, így Puskás gyára négy évnyi működés után bezárt. Az akkori madridiak bizonyára meglepődnének, ha megtudnák, hogy a debreceni páros kolbász 2015 óta hungarikum, vagyis a magyarság egyik csúcsteljesítményének számít.

A Salchichas Puskás reklámzászlaja bikaviadal jelenettel - Forrás: todocollecion.net
A Salchichas Puskás reklámzászlaja bikaviadal jelenettel – Forrás: todocollecion.net

Étterem klimatizált terasszal

Puskás Öcsi következő üzlete a Pancho Puskás névre keresztelt étterem volt, amelyet 1967-ben nyitott meg egy modern, 1962-ben emelt épületben a calle del Doctor Fleming 24-es szám alatt. A vendéglő elhelyezkedése igen kedvező volt, hiszen néhány perc sétával meg lehetett közelíteni a Santiago de Bernabéu Stadiontól.

A Pancho Puskás étterem megnyitójának hirdetése - Forrás: mundorealmadrid.com
A Pancho Puskás étterem megnyitójának hirdetése – Forrás: mundorealmadrid.com

A kiváló séfnek és a neves tulajdonosnak köszönhetően a kor hírességei, színészek, művészek, mozicsillagok, labdarúgók látogatták, akik a francia, spanyol és magyar konyha remekei közül válogathattak. Az földszinti teremben a fehér abrosszal terített asztaloknál 120 fő is kényelmesen elfért, de aki szabad levegőre vágyott, annak rendelkezésére állt a légkondicionált terasz is. Az alagsori bár sem maradt el a népszerűségben, az is dugig megtelt minden éjjel.

Puskás az általa alapított Pancho Puskás étterem bejáratánál - Forrás: revistalibero.com
Puskás az általa alapított Pancho Puskás étterem bejáratánál – Forrás: revistalibero.com

A siker ellenére ez a vállalkozás is megszűnt, amikor Puskás a tengerentúlon vállalt edzői munkát. Felesége nem tudta volna egyedül vinni az üzletet, a lánya pedig még túl fiatal volt, hogy segíthessen.

Ha a legendás futballista gasztronómiai kezdeményezései nem is hagytak mély nyomot a spanyolokban, anekdota szinten azért olykor felemlegetik, és a 2018-ban spanyol nyelven megjelent Puskás sobre Puskás című életrajz szerzői is felidézik. Aki pedig meg szeretné tekinteni a néhai étterem helyét, a Santiago Bernabéu Stadiontól induljon el észak felé a Doctor Fleming utcán.

A blog támogatója az idén 30 éves Cervantes Intézet: 

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!