Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Művészetek Völgye Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint jubileumi verskoncertje a Művészetek Völgyében

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint jubileumi verskoncertje a Művészetek Völgyében

Tíz évvel ezelőtt, 2011-ben mutatta be Harcsa Veronika Lámpafény című lemezét 20. századi magyar költők megzenésített verseiből. Az évforduló alkalmából, a lemezt felelevenítve idén ismét külön koncerteket szentel József Attila, Tóth Árpád, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Nemes Nagy Ágnes és Weöres Sándor verseinek. Ezúttal a Lámpafény dalok Veronika legközelebbi alkotótársával, Gyémánt Bálinttal duóban fognak elhangozni, személyes összekötő szövegek kíséretében. A jubileumi verskoncert először a szintén jubiláló Művészetek Völgye Fesztiválon hallható majd, a Harcsa Veronika Udvarban július 24-én szombaton 18 órától.

- hirdetés -

– Hogyan készültök a jubileumi verskoncertre?
Harcsa Veronika (HV): Nagy lelkesedéssel. Mi magunk is különlegesen szerettük ezt a műsort, és úgy érzem, a közönségnek is nagyon kedves. Az elmúlt években főleg az angol nyelvű dalainkra koncentráltunk, így most nagyon jól fog esni visszatérni a magyar versekhez. Egy-egy versdal, például Babits Mihály Nyár című verse sok koncertünkön műsorra került az elmúlt években, de ismét egész estét szentelni a versdaloknak másfajta fókusz. A szöveg vezet majd minket. Egy-egy vers ma, tíz évvel több élettapasztalattal biztosan mást jelent majd, mint annak idején.

- hirdetés -

– Mennyire kellett átdolgoznotok az eredeti anyagokat?

– HV: Kihívást jelent, hiszen sok Lámpafény dalban hangsúlyos volt annak idején a dob, a bőgő vagy a zongora jelenléte. Ugyanakkor Gyémánt Bálinttal az elmúlt években pont azt csiszoltuk, hogy hogyan tudunk ketten teljes zenekari hangzást elérni. Egyben ez egy lehetőség is, hogy ne önmagunkat ismételjük, hanem új nézőpontból nézzünk rá ugyanazokra a dalokra.

Ide kapcsolódik:
Új helyszínekkel és jubiláló fellépőkkel érkezik a 30. Művészetek Völgye

– Mit javasoltok a közönségnek, készüljenek a versekből a koncert előtt?

– HV: Ha valakinek megvan a lemez, a bookletben megtalálja a verseket, ha nem, a zeneszoveg.hu-n is fent vannak. Mindenképp jó ötlet, de enélkül is követhetőek lesznek, illetve adunk majd kapaszkodókat az összekötő szövegekben is.

– Mi a legelső Művészetek Völgye emléketek?

– HV: Tizenhét évesen, groupie-ként jártam először a völgyben, a Söndörgő zenekarral. Már akkor is legendás hely volt a Völgy, és ez volt életem egyik első fesztiválélménye. Emlékszem a szalmabálákra, a szabadságra, a sétákra egyik falutól a másikig, a friss levegőre, és persze a sok zenére!

Gyémánt Bálint (GyB): Az első élményeimet már fellépőként szereztem a Völgyben. Most is a fejemben zúg az az óriási jam session a blues színpadon. Emlékszem, hogy még a koncert előtt körbesétáltam a kis kapolcsi helyszíneket. Egészen elvarázsolt a hangulat, az illatok, az ízek és az emberek közelsége.

– Mi számotokra a Művészetek Völgye?

– HV: Kapcsolódási pont a közönséggel, olyan módon, ahogy év közben nem adatik meg. A programot szerkesztve bemutathatom a fesztiválozóknak a kedvenc zenekaraimat, együtt énekelünk a workshopon, reggel együtt jógázunk. Mivel egész nap jelen vagyok az udvarban, minden nap előfordul, hogy ismeretlenekkel szóba elegyedünk, ez a közvetlenség a Völgy legnagyobb ajándéka.

– GyB: Nekem

a Völgy az a hely, ahol a közönség és a zenész a lehető legközelebb kerülhetnek egymáshoz.

Mindenki azért van ott, hogy magába szívja a természet és a zene hangjait. Ha csak egy pár napra is de itt végre szabadságot veszünk ki a hétköznapokból és mindeközben nem csak a gasztronómiai finomságokat, de a kultúrát és két kézzel faljuk.

A rengeteg koncert miatt nekem még egy dolgot jelent a Völgy: rengeteg pakolást… 🙂

Harcsa Veronika Udvar a Művészetek Völgyében
Harcsa Veronika Udvar a Művészetek Völgyében

– 2013-ban játszottatok először duóként a Völgyben.

– GyB: Egész úton hazafelé lelkendeztünk, milyen csodás ez a hely és hogy ezek miatt a pillanatok miatt is éri meg igazán zenésznek lenni.

– HV: Az óvoda udvarán játszottunk, és ezután a koncert után, ott a fák alatt kérdezték meg a Völgy szervezői, hogy volna-e kedvem a következő évben saját programhelyszínt indítani. Ekkor kezdődött udvargazdai szerepem, amit idén már nyolcadik alkalommal töltök be.

Harcsa Veronika 2014 óta vezeti saját udvarát a Művészetek Völgyében. Helyszíne azoknak szól, akik szeretnék a napot jógával indítani, táncolva befejezni, a kettő között pedig babzsákon lazítva merülnének el a színes koncertélményekben, és a hangjukat próbálgatnák az interaktív énekes workshopon. A fellépők között megfordulnak a magyar jazz legizgalmasabb képviselői, produkciók a világzene határáról, az Éjféli ütemben pedig a legkreatívabb ritmusokkal és hangokkal várja a nagyérdeműt az udvar. Snétberger Ferenctől a Modern Art Orchestrán át Erik Truffaz-ig sok mindenki zenélt már ezen a színpadon, és a 2021-es év is sok meglepetést tartogat.

A Harcsa Veronika Udvar részletes programja ide kattintva elérhető!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!