Papageno Radio
Könyv Az Opera őszi kiadványai

Az Opera őszi kiadványai

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Noha az Operaházban június óta nincsenek előadások, a Dalszínház utcai OperaShop továbbra is várja a látogatókat. Sőt október végén megnyitott a „kistestvére” is, amely az Erkel Színház Bartók termében az előadások előtt és alatt tart nyitva. Mindkét boltban kapható az Opera összes régi és új saját kiadványa.

A cikk eredetileg az Opera
Magazinban jelent meg.

Márpedig a CD- és könyvkiadás a dalszínház felújítása alatt sem szünetel. 2017. szeptember 4-e és 21-e között Erdély és Partium nyolc városában vendégszerepelt az Opera társulata. A Kárpát-Haza OperaTúra minden nézőjét ajándékcsomaggal örvendeztette meg a Ház, amelyben többek között az Opera 133 című könyv, az Opera 130 DVD aktualizált változata (M. Tóth Géza két filmjével), valamint az Útravaló 2013 CD (Héja Domonkos a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának élén Erkel Ferenc, Weiner Leó, Bartók Béla és Kodály Zoltán műveit vezényli) új kiadása is helyet kapott. A közel háromhetes túrán 20 000 csomagot osztottak szét a nézők között, de a tél végén induló felvidéki és délvidéki magyar városokat célba vevő második turnéra ugyanennyit sokszorosítanak.

Felvidéken az Opera

A kétszer 40 000 hanghordozó rengetegnek tűnik, de jó hír, hogy a 2017-es Útravaló CD-ből – amelyre idén népszerű operarészletek rádiófelvételei kerültek – ennél is többet gyártanak majd, év végig összesen 60 000 darabot. S ősszel természetesen már tervezés alatt van a sorozat következő kiadványa, melyre a májusi gyermekkari koncert anyaga kerül – ezzel fogja a Magyar Állami Operaház megörvendeztetni az összes 2018-ban születendő magyar gyermek családját.

Megjelent az Opera Gyermekkarának első lemeze

November 3-án, a Magyar Opera Napja „előestéjén” mutatta be Ókovács Szilveszter nemcsak a színház, de valószínűleg az egész hazai CD-gyártás példátlanul nagyszabású projektjét.

A főigazgató úr által összeválogatott MagyarOpera200 elnevezésű díszdobozba összesen 50 magyar opera került

[Balassa Sándor: Az ajtón kívül; Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára; Bella Máté: A tavasz ébredése; Bozay Attila: Az öt utolsó szín; Durkó Zsolt: Mózes; Dohnányi Ernő: A tenor; Eötvös Péter: A szerelemről és más démonokról; Erkel Ferenc: Bátori Mária – részletek, Hunyadi László (ősváltozat), Bánk bán (ősváltozat),  Dózsa György – részletek, István király; Fekete Gyula: A megmentett város; Goldmark Károly: Sába királynője – részletek; Gryllus Samu: Két nő; Gyöngyösi Levente: A gólyakalifa; Kodály Zoltán: Háry János, Székely fonó, Canticum Rákóczianum – Czinka Panna balladája; Lajtha László: A kék kalap; Ligeti György: Le Grand Macabre; Madarász Iván: Utolsó keringő; Mezei Gábor Péter: A ravatallal szemben; Orbán György: Pikkó hertzeg; Petrovics Emil: C’est la guerre, Lysistraté; Ránki György: Pomádé király új ruhája; Ruzitska József–Heinisch József: Béla futása; Selmeczi György: Spiritiszták; Solti Árpád: La Violetta; Szokolay Sándor: Hamlet; Szőnyi Erzsébet: A makrancos királylány; Tallér Zsófia: Leánder és Lenszirom – DVD; Vajda János: Mario és a varázsló; Varga Judit: Szerelem], valamint három bónusz kiadvány (Újévi nyitányok, J. Strauss: A cigánybáró – részletek, Opera 133 DVD), melyeket egy 200 oldalas booklet egészít ki, húsz jeles zenetörténész 50 rövid tanulmányával. A felvételek zöme a tavaszi MagyarFeszten készült, de a bokszban helyet kapnak a színház korábbi kiadványai éppen úgy, mint a Magyar Rádió Archívumának ritkaságai. A díszdoboz, amely számos világelső felvételt tartalmaz, korlátozott számban, 49 900 forintért kapható az OperaShopban, és az intézmény ajándékaként minden hazai könyvtárba el fog jutni.

A MagyarOpera200 céljáról bevezetőjében így ír Ókovács Szilveszter: „Hadd legyek pátoszmentesen egyenes: az, hogy a neves karmester ne mondhassa, hogy »bocs, de én a Háryt ki nem állhatom«, a neves kritikus ne írhassa le, hogy »a Székely fonó kezdetektől problémás darab, nemlétező műfaj«, hogy értelmiségiek ne hangoztathassák büszkén, hogy »számukra bizony kakofon darab a Kékszakállú«, és Erkelt se kellene lesajnálnia senkinek, miszerint »itthon gubbasztott, és csak a magyar történelemkönyvekig látott fel a polcra«. Nem véletlen, hogy már megint a nemzeti pantheon időrostáján már fennakadt szerzőket említem:

ha még az ő művészetük elismerése vagy legalább értő kritikája sem egyöntetű idehaza, sok tennivalónk van, s még több az ő kortársaik, s az utánuk következők, a mi kortársaink megismertetéséért,

s az ugyancsak kortárs zenehallgatók meggyőzéséért. Ezért fáradoznia a Magyar Állami Operaháznak kötelessége, s szilárdan hiszem, hogy ezért dolgoznunk érdemes.”

Ókovács Szilveszter: „Az a dolgunk most, hogy munkát tegyünk bele”

A bokszba is bekerül, de külön is napvilágot fog látni a tavaly novemberi Bátori Mária koncertszerű előadás majd’ 80 perces keresztmetszete is. Erkel Ferenc első operáját Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényelte, a címszerepben Kolonits Klárát hallhatták az érdeklődők.

Nagy sikert aratott a tavaly szeptemberben indult Az Operaház Örökös Tagjai című könyvsorozat.

Medveczky Ádám, Simándy József, Tokody Ilona és Szinetár Miklós portréi után Andor Éva emléke előtt tiszteleg a következő kötet. A kiváló szoprán és pedagógus életrajzát Angelika Lippe állította össze. A tél folyamán kerül ki a nyomdából Pártay Lilla és Sólyom-Nagy Sándor munkásságát bemutató két kiadvány. Február elején pedig születése 120. évfordulója tiszteletére Tóth Aladár zenekritikus és operaigazgató életrajzi könyve várható abban a sorozatban, amelynek korábbi darabjai – Fricsay Ferenc, Sergio Failoni és Radnai Miklós – még korlátozott számban beszerezhetők az OperaShopokban.

Ilyen volt az év az Operaházban

Promóció

X
X