Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Tapasztalatok és konzekvenciák

Tapasztalatok és konzekvenciák

A visszaemlékezni és összegezni tudás fontos tulajdonság: hozzásegíthet ahhoz, hogy magunk vagy mások tapasztalatára építve tovább- sőt szintet lépjünk. 2018 harmincnegyedik hetében erre volt módunk.

Kövesse napi évfordulóinkat: életrajzok, rövid történetek, videorészletek segítségével emlékezünk meg minden nap fontos eseményeiről!

- hirdetés -

A héten Bencze Máté eurovíziós szereplésére figyeltünk. Az elődöntő zsűrije dicsérte Máté előadását, a hangzást, a szabadságot, ahogy a szaxofont megszólaltatta, és kiemelték a bátorságát is. Egy 16 éves orosz zongorista, a Csajkovszkij konzervatóriumban tanuló Ivan Besszonov nyerte végül a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyét, amelynek döntőjébe Máté is bejutott.

Így játszott Bencze Máté a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyének döntőjében – Videó

- hirdetés -

Egyedülálló pályát mondhat magáénak Plácido Domingo, aki a Salzburgi Ünnepi Heteken bemutatott Gyöngyhalászokban lépett színpadra pályafutása 150. szerepében. Egy olyan operában, amelynek másik férfi szerepét, Nadirt pályája elején mintegy ötvenszer énekelte.

150. szerepében debütál Domingo

Joan Sutherland a bel canto operák szoprán szerepeinek egyik legelismertebb 20. századi előadója volt, akit a La Stupenda, azaz a csodálatos jelzővel is emlegettek. Az állandó kiállításon legendás alakításainak jelmezeit Melbourne-ben állítják ki.

A legendás szoprán életét jelmezekkel mesélik el

Zeneszerző, karmester, ismeretterjesztő, a közönség felé forduló, a zeneértő hallgatásra nevelő muzsikus – ez mind Leonard Bernstein. A sokodalúság, a nyitottság, a világ dolgai és az emberek iránti érdeklődés lehet népszerűségének titka, vagy valami egészen más? Megpróbáltunk erre több oldalról megközelítve választ adni.

Mi a Bernstein-titok?

Keljünk együtt hétről hétre virtuálisan útra, kövessük muzsikusok lábnyomát, ismerjünk meg tanulságtól nem mentes történeteket! A Kataliszt blog ellátogat szülőházaikba, lakóházaikba, barátaikhoz, ismerőseikhez, ahol ők is megfordultak, de templomokba, szállodákba, kávéházakba, és még sok másfajta, életükhöz, pályájukhoz kapcsolódó helyszínre, egészen a temetőkig – Magyarországon és külföldön.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.