Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Az érdeklődés középpontjában a világ leghíresebb festményei – heti hírösszefoglaló

Az érdeklődés középpontjában a világ leghíresebb festményei – heti hírösszefoglaló

A képzőművészet világa rengeteg érdekességet tartogatott a héten: kiderült, miért fakult meg Van Gogh híres festménye, elárverezik Velázquez 300 évig elveszettnek hitt művét, és elindult Rembrandt Éjjeli őrjáratának restaurálása, valamint átmenetileg új helyre kerül a Louvre-ban a Mona Lisa. A múzeumba járóknak pedig egy hasznos mobilalkalmazást ajánlottunk, amely ráadásul nem csak felismeri a műtárgyat, hanem értékes információkkal is ellátja használóját az éppen látott művel kapcsolatban, akár audio formátumban is.

- hirdetés -

Szomorúan kezdődött a július: elhunyt Hárs Éva, a Zsolnay-kerámia elismert szakembere, Szebenyi János fuvolaművészTabányi Mihály harmonikaművészGyörgy János színművész és João Gilberto, a bossa nova egyik atyja.

- hirdetés -

Radu Lupu zongoraművész megerősítette, hogy az évad végén visszavonul. A 73 éves művész törékeny egészségi állapota miatt az elmúlt időszakban egyre gyakrabban volt kénytelen lemondani fellépéseit. Néhány napja Svájcban, Steven Isserlis csellóművésszel adott koncertet, és nem kizárt, hogy ez volt Lupu utolsó színpadra lépése.

Ide kapcsolódik:
Radu Lupu zongoraművész nyugdíjba vonul

Egy 89 éves énekes viszont csak most ismerkedik a reflektorfénnyel. Colin Thackery a brit hadseregben szolgált főtörzsőrmesterként. Idén megnyerte a Britain’s Got Talent (BGT) televíziós tehetségkutatót, a Decca kiadó pedig, amely abban az évben indult, amikor a tiszt született, leszerződtette egy lemezre.

A hét blogja: Gramofon

Az 1996 óta megjelenő prémium magazin, a Gramofon hanglemezkiadással és hanglemeziparral foglalkozó blogja. Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. A blogban megisherhetik a lap toplistájának dobogósait, és elmerülhetnek a hangfelvétel-esztétikai világában is.

A Királyi Operaház (Royal Opera House), az Angol Nemzeti Opera (English National Opera) és az Északi Opera (Opera North), valamint számos zenei oktatási intézmény vesz részt a Keychange nevű projektben, amely mögött a PRS Foundation áll. Az alapítvány egy évvel ezelőtt jött létre, akkor 180 zenei fesztivál adott ki nyilatkozatot arról, hogy 2022-re fellépőik fele nő lesz, mára mintegy 250 tagja van a szervezetnek, köztük egy új projekt mintegy hatvan résztvevője. Vállalásaik egyéniek, saját intézményeikre szabottak, cikkünkben néhányat össze is gyűjtöttünk.

Ide kapcsolódik:
Hatvan brit zenei intézmény ígéri, hogy 2022-re fele-fele arányban alkalmaz nőket és férfiakat

A zenét tanuló fiatalok más tantárgyakból is jobb eredményt érnek el. Ezt bizonyította egy 112 ezer diák részvételével zajló kutatás, amelynek eredményét nemrég tette közzé az Amerikai Pszichológiai Társaság a Journal of Educational Psychology című oktatáspszichológia szaklapban. A kutatásban British Columbia tartomány minden olyan tanulója részt vett, aki 2000 és 2003 között kezdte az általános iskolát, befejezte a középiskola utolsó három évét, megírta a 10. és a 12. osztályban kötelező központi tesztet a matematika, komplex természettudomány és angol tantárgyak legalább egyikéből, és a kutatócsoport rendelkezett bizonyos demográfiai adataikkal. A részletek és a meglepő következtetések itt olvashatók el.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!