Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Csak néztünk, mint a moziban – heti hírösszefoglaló

Csak néztünk, mint a moziban – heti hírösszefoglaló

2019 negyvenhetedik hetében hírt adtunk arról, hogy nemzetközi Emmy-díjat kapott Gera Marina, a legjobb diákfilm lett Kis Hajni alkotása Münchenben, és Jordán Tamást, Kovalik Balázst és Vajda Gergelyt is új tagjává választotta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia. Olvashattak arról, hogy először kerül színpadra női zeneszerző alkotása a bécsi operában, és arról is, hogy újranyit a galéria, ahonnan két Rembrandt-képet akartak ellopni. Választ kaptuk arra, hogy ki írta a Molière-nek tulajdonított alkotásokat, és arra is, miért növekszik a kazettaeladás.

A hét blogja: StageHive vlog

 

Legújabb, a StageHive-val közös videósorozatunkban az előadó-művészet területén, különböző pozícióban tevékenykedő szakembereket kérdeztünk arról, mennyire tartják fontosnak, hogy a szcéna tagjai és személy szerint ők maguk jelen legyenek az online térben, segítheti-e ez a szakmai projektekhez való csatlakozást, esetleg megtalálta-e már őket ebben a formában egy-egy munka.

- hirdetés -

És ha már videók. Gondolták volna, hogy zongorajátékkal üthetik el az időt a vonatra várakozók Szegeden? És azt, hogy saját műveit hallgatja vezetés közben Vajda János zeneszerző? Arra emlékeznek, hogyan játszotta Koós János Händel oboaszonátáját? Ezeket mind megmutattuk.

- hirdetés -

Giacomo Puccini 65 évesen, 1924. november 29-én hunyt el Belgiumban. December 1-jén a holttestet a brüsszeli Santa Maria-templomba szállították, majd december 3-án egy lepecsételt bronzkoporsóban Milánóba. A korabeli felvételen a brüsszeli események láthatóak.

Ide kapcsolódik:
Eredeti felvételeken látható, amint Brüsszelben végső útjára kísérik Giacomo Puccinit

Cziffra György nyolcévesen került a Zeneakadémiára, a szakemberek ragyogó tehetségnek tartották. A csodagyermek neve azonban nem maradt az intézmény falai között, a kisfiút a korabeli újságolvasók is megismerhették. Mi pedig fellapoztuk a korabeli sajtót.

Személyes hangú írásokból és olvasóink előtt kitárulkozó művészinterjúkból sem volt hiány.

Szabó T. Anna tárcája csodagyerekekből lett csodafelnőttekról szól, Szatmári Róbert pedig Salzburgot mutatja be egy egészen különleges szemszögből.

Szabó T. Anna – fotó: Emmer László

Kemény István költő elárulta, hogy szerinte Ady Kocsi-út az éjszakában című verse a magyar költészet csúcsteljesítménye, Langer Soma, a Budapesti Operettszínház tagja elmondta, miért különleges számára Bagó szerepe, és egy egészen különleges családi fotót is megosztott velünk, Balogh Kálmán pedig arról beszélt, hogy a cimbalom mögött ülve kiélhetei minden idézőjeles hatalomvágyát.

Ezen a héten nem november hónap ért véget, hanem az évi rendes MuzsikAlkohol-posztsorozat is: a blogban Novotny Anna 30 napon keresztül kalauzolt bennünket az operák vizes világában.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.