Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elveszettnek hitt Puccini-művek kerültek elő

Elveszettnek hitt Puccini-művek kerültek elő

A több mint 40 perces zenei anyag 21. századi premierjére májusban, az évente megrendezett Puccini Fesztiválon kerül majd sor.

- hirdetés -

A toszkánai Luccában született operaszerző, Giacomo Puccini fiatalkori orgonaműveit azonosították be olasz szakemberek

- hirdetés -

Szent Péter-templom, Lucca, Olaszország

Puccini mielőtt 1880-ban végleg Milánóba utazott volna, hogy a zenés színpadi műveknek szentelje idejét, szülővárosában meglehetősen közeli kapcsolatban állt az orgonával. Gyermekkorában a zene iránt kevésbé érdeklődő Puccinit szinte erőszakkal kellett hangszeres tanulmányokra bírni, később azonban olyan tanárral találkozott (Carlo Angeloni), aki nem csak a hallását fejlesztette, de meg is szerettette vele a zenét. Puccini a helyi templomokban játszott orgonán és vállalt kántori feladatokat, hogy segíteni tudja pénzügyileg a családját.

Az 1870-es években első kompozíciói is orgonára készültek, amiben nagy szerepe volt Carlo Della Ninának, hiszen amíg Puccini tanítványával foglalkozott, számos orgonaművet vetett papírra. Ezek a kompozíciók később a tanítványnál, majd annak családjánál maradtak. A leszármazottak az 1980-as években eladták ugyan az eredeti kéziratokat, de előrelátóan másolatot készítettek róluk.

A kópiák végül 2015-ben kerültek vissza Puccini szülővárosába, miután Aldo Berti Puccini-kutató munkája során kapcsolatba került a családdal. A szakértők egy évig vizsgálták az iratokat, aminek eredményekét huszonegy orgonára írt művet tudtak elkülöníteni, amelyek egyértelműen Puccini kézírását tükrözik vissza.

A művek, közel 150 év távlatából, a luccai Szent Péter-templom orgonáján szólalnak majd meg újra.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!