Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hangszert minden gyereknek!

Hangszert minden gyereknek!

A zenetanulás pozitív hatását hosszan sorolhatnánk, ezúttal csak kettőt emeljünk ki: elősegíti a kreativitást és formálja az ízlést.  Észtország 2018-ban ünnepli az Orosz Birodalomtól való függetlenedésének 100. évfordulóját. Mi következik e két tényből? Ajándék hangszer.

- hirdetés -

Gyorsan szögezzük le, ez nem azt jelenti, hogy a centenáriumi ünnepségek részeként minden észt gyereknek csomagot küld a posta, benne triangulummal, csörgődobbal vagy valamilyen népi hangszerrel, hanem azt, hogy a zenetanulás és gyakorlás helyszínein megfelelő minőségű hangszerek állhatnak rendelkezésre. Egy felmérést eredményéből ugyanis az derült ki, hogy az észt zeneiskolák hangszereinek jó része elhasznált, ráadásul vannak olyan hangszerek is, amelyeket azért nem tudnak tanítani, mert nem áll rendelkezésre gyakorlóhangszer. Ennek hatása lehet a zenetanuló gyerekek motivációjára, elhivatottságuk csökkenhet.

Így jött létre a Hangszert minden gyereknek! nevű program, amelynek fő célja az, hogy fejlesszék a közoktatási és közművelődési intézmények hangszerparkját.

- hirdetés -

Ez a kezdeményezés nem keverendő össze azzal a pályázattal, amelynek révén évenként maximum négy ritka hangszer vásárlását finanszírozza a kulturális minisztérium fiatal észt muzsikusok számára. Ebbe a célcsoportba viszont a közoktatás óvodái, általános és középiskolái, a hagyományos zeneiskolák és az ifjúsági zenekarok mellett az ifjúsági központok és a kultúrházak tartoznak bele, mindemellett a zenei műfaj sem korlátozott. Az intézmények hangszervásárlásra pályázhatnak, a hangszereket pedig az intézményen belül bárki használhatja. Öt észt zenei szövetség, köztük a zeneiskolákat és a szimfonikus zenekarokat tömörítő szervezetek felügyeletével zajlik a projekt, amely 2015 óta működik, és tavaly már óvodákra is kiterjesztették az 1,3 millió lakosú országban.

Az elmúlt két év beszerzése: 1,3 millió euró értékben 994 hangszer.

A legnépszerűbb közülük egyébként – talán sokak számára meglepő módon – az észt hárfa.

(Via Slipped Disc, részletesen)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.