Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Lisztográfia A Liszt Ferenc-díjról

A Liszt Ferenc-díjról

A kiemelkedő hazai zenei előadóművészeti tevékenységet jutalmazó Liszt-díj 1952 óta létezik, a magyar állam évente legfeljebb nyolc embernek adományozza ezt a nagy presztízsű zenei kitüntetést.

- hirdetés -

A díjat egy érme testesíti meg, amely az idők folyamán némi változáson ment át. A „minden éremnek két oldala van” mondás csak az első negyven évben volt igaz rá, akkor ugyanis Madarassy Walter szobrászművész alkotását nyomták a bronzplakettre, egyik oldalán Liszt Ferenc portréjával, másik oldalán babérkoszorúval.

- hirdetés -

Liszt-díj

1992 után az érem egyoldalas plakett formáját öltötte, melyen Gáti Gábor Liszt-portréja kapott helyet.

Csupán az érdekesség kedvéért – és a teljesség igénye nélkül – egy szubjektív válogatás következik az eddigi összes díjazott listájáról.

A Liszt-díj egyik első díjazottja Sebők György zongoraművész volt, a következő évben pedig Bächer Mihály.

Forrai Miklós karnagy, aki rengeteget tett azért, hogy a budapesti Liszt Múzeum mai formájában működhessen, 1955-ben vehette át a díjat, az ezt követő évben pedig Cziffra György is a díjazottak között volt.

1962-ben a világtalan Ungár Imre zongoraművész, 1969-ben Sándor Frigyes karmester, a Liszt Ferenc Kamarazenekar megalapítója is díjat kapott.

Sándor Frigyes és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Perényi Miklós gordonkaművész 1970-ben, a nagy zongorista-generációból Kocsis Zoltán és Ránki Dezső 1973-ban, Lantos István 1976-ban, Schiff András 1977-ben, Jandó Jenő pedig 1980-ban szerepelt a díjazottak között.

Ugrin Gábor karnagy, Liszt egyházi kórusműveinek hű tolmácsolója 1975-ben kapott Liszt-díjat, Párkai István karnagy, a Liszt Ferenc kórus alapítója 1978-ban.

Tardy László karnagyot, a Mátyás templom kórusának vezetőjét 1994-ben,Elekes Zsuzsa orgonaművésszel egy évben díjazták.

Király Csaba orgona- és zongoraművész 2003-ban volt a díjazottak között.

Idén pedig különleges együttállásnak lehettünk tanúi: a frissen díjazott Pálúr János orgonaművész éppen március 14-én, a díjátadásának napján töltötte be ötvenedik évét, és még aznap koncertet is adott a Fasori református templom orgonáján – többek között az 50. genfi zsoltár dallamára improvizált.

(via Éremművészet.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.