Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Inspirálódni múltból, jelenből

Inspirálódni múltból, jelenből

Steve Coleman állandóan tanul, tanulmányoz és megfigyel: nem csupán zenésztársait, de a világot is. És amit lát, hall, tapasztal, mind beépíti játékába, kompozícióiba. A jazz egyik legeredetibb és legnyitottabb képviselője április 5-én, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében koncertezik a Budapest Jazz Clubban.

- hirdetés -

A zseniális szaxofonos Chicago zűrös, ám zenei értelemben rendkívül inspiráló déli városrészében nevelkedett. Tizenhárom évesen kezdett szaxofonozni, fáradhatatlanul hallgatta a nagyok, köztük Charlie Parker, édesapja kedvenc muzsikusának felvételeit, de nagy hatással volt rá Maceo Parker is, így első zenekarában funkot játszott; később pedig Sonny Rollinst és John Coltrane-t találta inspirálónak. Charlie Parker kifinomultsága, szinte tudományos alapú bluesjátéka nyomot hagyott Steve Coleman játékán, és Coltrane univerzalitása, az, ahogyan a műfajismeret bármilyen szintjén levő közönséget azonos módon képes lenyűgözni, szintén megfigyelhető koncertjein.

- hirdetés -

Steve Coleman

A hetvenes évek második felében Thad Jones és Mel Lewis bigbandjében zenélt, 1983 és 1990 között Dave Holland kvintettjének tagja volt. Az 1980-as évek közepe óta a nemzetközi jazzélet meghatározó és megkerülhetetlen alakja, aki vállaltan sokat tanult zenészpartnereitől: kitől improvizációt, kitől kompozíciós technikát, és egyikőjüket sem mulasztja el megemlíteni a vele készült interjúkban. Mindemellett zenekutatói és -gyűjtői tevékenységet is folytat, nyugat-afrikai, kubai tradíciókhoz nyúl vissza – ahogyan a videón is látható -, a Five Elements tagjaival együtt az indiai hagyományban merült el.

Zenekarvezetőként, producerként, társalkotóként készített felvételeinek impozáns során végigtekintve az utóbbi évtizedek jazztörténetének legmarkánsabb vonulata rajzolódik ki. Coleman zenéje erősen táplálkozik abból és reflektál arra, amiben él, nem hagyja figyelmen kívül a hiphop, a dancefloor, a posztbop hatásait, és nem idegenkedik a sokak számára szitokszó számítógépen előállított hangoktól sem. Egy alkalommal úgy fogalmazott, hogy a zenére úgy tekint, mint hangokból álló jelrendszerre, amely az emberi létezés természetét fejezi ki.

Steve Coleman

Steve Coleman nyitottsága és invenciózussága óriási hatással volt a jazzre. A zongorista-zeneszerző Vijay Iyer, egyike azon muzsikusoknak, akik Steve Coleman közelében nevelkedhettek és ma már alapvető módon határozzák meg a jazz kortárs arculatát, így beszélt egykori mentoráról: „Számomra Steve ugyanolyan fontosságú alkotó, mint Coltrane. Ő is nagymértékben járult hozzá a zenei változásokhoz, helye van a muzsika pionírjainak panteonjában.”

A Reflex jelenlegi felállása: Steve Coleman – altszaxofon, Anthony Tidd – basszusgitár, Sean Rickman – dobok

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.