Papageno Radio
Blogok Beethoven Budán Záborszky Katariina a Beethoven-kadenciaverseny nyertese

Záborszky Katariina a Beethoven-kadenciaverseny nyertese

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kihirdették a Budavári Önkormányzat Kadenciaversenyének győztesét. A zsűri Záborszky Katariina hegedűre írt kompozícióit ítélte a legjobbnak. A nyertes 2017. május 3-án, a Beethoven Budán 2017 fesztivál nyitóhangversenyén mutatkozhat be, és játszhatja el műveit a Budafoki Dohnányi Zenekarral.  

A Budavári Önkormányzat által meghirdetett pályázatra összesen nyolc kadencia érkezett, amelyek közül öttagú szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. A fiatal hegedűművészeknek Beethoven D-dúr hegedűversenyének I., II. és III. tételéhez kellett új, eddig nem publikált kadenciát komponálniuk. Egy versenyző maximum három pályázatot küldhetett.

A pályaműveket a Budavári Önkormányzat által felkért zsűri bírálta el, amelynek elnöke Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész, tagjai Pauk György hegedűművész, a londoni Royal Academy of Music professzora; Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője; Mácsai János zenetörténész és Zombola Péter zeneszerző voltak.

Arturo Alvarado és Záborszky Katariina

A zsűri tételenként választotta ki a nyertes kadenciát. Egybehangzó döntésük alapján az I., II. és III. tételhez is Záborszky Katariina komponálta a legjobb művet. A Finnországban élő hegedűművész így 3000 euró díjazásban részesül, továbbá bemutatkozhat a Beethoven Budán 2017 fesztivál nyitóhangversenyén, május 3-án a Budai Várban.

Váltsa meg jegyét a nyitókoncertre ide kattintva!

A Beethoven Budán Fesztivál és Kadenciaverseny ötletgazdája Dr. Nagy Gábor Tamás Budavár polgármestere, aki a tavalyi, nagysikerű – zongoristák számára kiírt – kadenciaverseny után idén a hegedűművészeket kívánta új Beethoven-interpretációk komponálására inspirálni.

A 18. alkalommal meghirdetett Beethoven Budán Fesztivál május 3. és 7. között lesz, és hét különleges koncerttel várja a zenerajongókat a Budai Várba.

Promóció

X
X