Papageno Radio
Kiállítás Variációk elszakadásra

Variációk elszakadásra

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A kortárs magyar képzőművészet három olyan nagy, iskolateremtő mestere reflektál munkáival a szentendrei művészethez fűződő viszonyára (és a Malom egyszerre ódon és modern, inspirálóan romantikus tereire), akiknek művészete itt teljesedett ki, de már szorosan nem kötődnek a városhoz.

FeLugossy, Bukta és Szirtes művészete az elmúlt évtizedekben markánsan eltért egymástól, mégis összetartoznak, ahogy pályájukon több ponton keresztezték egymást, esetenként pedig együtt is haladtak – formai és szemléletbeli síkon egyaránt. E három út kapcsolódásaira épül a tárlat – a kiállítás témája pedig a helyhez kötöttség és az attól való elszakadás, a levitáció lehetősége.

FeLugossyLászló udvari installációjához egy 1950-es gyártású katonai repülőgépet használt,

a földszinten pedig nyitott egy valódi kávézót, ahol az Ájulás TV ingyenes tévéprogramja is fogható. Megjelennek persze a jól ismert dadaista szövegdarabok is, különleges tárgy- és mókusos képkörnyezetbe ágyazva és jó néhány egyedi installáció.

fotó: Művészetmalom

Bukta Imre lebegő gyümölcsfákat állított ki,

és a görbe fáknak igazságot osztó fotósorozatát is elvitte Szentendrére. Emlékezetes az általa épített nyugdíjas találkozó különterme diszkófényekkel, illetve egy falusi ház beszakadt teteje, amelynek hiányzó cserepei mögül egy család megpróbáltatásai sejlenek fel. De van börtön-installáció, rabfolyosó és akasztott fa is – mindegyik megrendítő élmény!

Szirtes János művei monitorok tucatjain futnak,

de talán ezeknél is érdekesebbek helyspecifikus installációi: a világító izzókon sikló halbárkák, a levitáló fenyőfák, lebegő szemüvegkeretek, „zsizsikelő” tévék és obszcén firkákat hordozó talicskák. Hagyományos táblaképek nincsenek a tárlaton, az mégis befogadható a nagyközönség számára is.

Levitáció: FeLugossy László, Bukta Imre és Szirtes János kiállítása
mikor: április 08.–június 11.; hol: MűvészetMalom (Szentendre); mennyi: 600–1200 Ft; további információ

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X