Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Lisztográfia Így szóltak Liszt Ferenc egykori hangszerei

Így szóltak Liszt Ferenc egykori hangszerei

A Múzeumok Éjszakája keretében a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban megszólaltatták a mester egykori hangszereit. Ismerje meg őket, és nézze meg, hogyan játszott Váradi László a Chickering gyártmányú zongorán!

- hirdetés -

Liszt Ferenc Chickering zongorája – fotó: Liszt Ferenc Emlékmúzeum

- hirdetés -

Liszt Ferenc utolsó budapesti lakása a Régi Zeneakadémia első emeletén található, ahol a mester 1881-től 1886-ban bekövetkezett haláláig lakott. A Liszt Ferenc Emlékmúzeum 1986 szeptemberében nyílt meg a látogatók számára a Régi Zeneakadémia épületében. A múzeum gyűjteményének alapját Lisztnek a Zeneakadémiára hagyományozott hangszerei alkotják (2 darab Chickering és 1 Bösendorfer zongora, a komponáló íróasztal, egy Mason & Hamlin koncertharmónium, egy Erard-Alexandre pianinó-harmónium, egy Bachmann üvegzongora), valamint itt őrzik egykori bútorait, könyv- és kottatárát, továbbá személyes használati tárgyait.

A szalonban található az a Chickering gyártmányú zongora, amely egyenesen Liszt számára készült, 1879/80 fordulóján. Billentyűfedelén aranyozott felírás díszeleg: Chickering & Sons / à F. Liszt. Hangterjedelme és mechanikája azonos a korábban Lisztnek ajándékozott, az 1867-es párizsi világkiállításon díjnyertes zongoráéval, de ez a hangszer még nagyobb méretű (260 cm hosszú, 150 cm széles), kereszthúros, és három pedálja van. Rózsafa szekrényét sötétre fényezték, a jellegzetes hajlított-faragott lábak kevésbé díszesek, mint a kiállításra készült zongoránál.

Liszt Chickering zongoráján álló ezüst kottatartó részlete – fotó: Knapné Hanyecz Tünde

Amikor Liszt Ferenc 1880 őszén Itáliában tudomást szerzett Chickering újabb ajándékozási szándékáról, megírta neki, hogy a zongorát a budapesti Zeneakadémiára küldje. Itt végül a lakásához kapcsolódó hangversenyteremben állíttatta föl, és mind maga, mind növendékei gyakran használták a különlegesen teherbíró hangszert, melynek hangja szinte még ma is vetekszik a modern koncertzongorákéval.

A zongorán álló kottatartó ezüstből készült 1858-ban, középen Liszt-dombormű, felül Beethoven, Schubert és Weber mellszobra. A talapzatba vésett nevek az ajándékozókat örökítik meg, elsősorban Liszt bécsi és magyar környezetéből.

A zongorán Váradi László játszott a Múzeumok Éjszakáján:

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.