Papageno Radio
Címlap Hamarosan indul a Cziffra-kód

Hamarosan indul a Cziffra-kód

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

December 5-én indul a Cziffra-kód első fordulója. A művelődéstörténeti vetélkedőre 14-18 éves, budapesti középiskolás diákok jelentkezését várják, akik 3 fős csapatokban vehetnek részt a játékban.

A csapatoknak egy 19. századi, rejtélyes bűnügyet kell feltárniuk. A krimi-történetben kódok helyettesítenek bizonyos szavakat – ezeket kell megfejteniük a játékosoknak, hogy megismerjék a bűntett részleteit.

A kódokhoz zenei, irodalmi, képzőművészeti, tudománytörténeti vonatkozású kérdések kapcsolódnak, melyek információkereséssel vagy logikai úton válaszolhatók meg. A zenei részek középpontjában Liszt Ferenc életműve áll, amely Cziffra György művészetében is jelentős szerepet töltött be. A játékosok megválaszthatják, milyen forrásokat használnak fel a feladatok megoldásához – maguknak kell megszervezni ezeknek a forrásoknak az elérését, majd az információ feldolgozását. Az utolsó kód alapján egy budapesti helyszínre is el kell majd menniük; az ott megszerzett információval tudják a történet hiányzó láncszemét a helyére illeszteni.

Újra vár a Cziffra Street Piano

A döntőbe 6 csapat juthat be, az elődöntő témái és az ott megszerzett ismeretek alapján folyik tovább a játék február közepén. A szünetben a zsűri elnöke, Balázs János, improvizáló zongoraművész mutatja be a zenében rejlő kreativitást. A feladatokhoz mellékelnek ajánlott irodalmat is, amely a tájékozódást segíti az egyes területeken, és a játékosok ismereteit bővítheti, de a szervezők nem kérdezik vissza a tartalmát. A Cziffra Kód ugyanis nem verseny – „az a lovaknak való”, ahogy ezt Bartók Béla mondta –, ahol a betanult ismereteket kérdezik vissza, hanem közös játék, csapatmunka, az önálló információfeldolgozás ösztönzése, mindez Liszt Ferenc zenéjével fűszerezve.

A francia zongoraiskola nagyágyúja érkezik a Cziffra Fesztiválra

Nevezni a cziffrakod@cziffrafesztival.hu email címen lehet, további információk a Cziffra Fesztivál oldalán találhatók. A játékkal párhuzamosan egy Facebook-oldalt is elindítottak, ahová naponta tesznek ki a témához kapcsolódó érdekességeket, és a résztvevők üzenhetnek is a szervezőknek.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X